Akbank’a Güvenlik Açığı Davası!

Son dönemde teknolojik sıkıntılar yaşayan Akbank'a 120 müşterisi sisteminde güvenlik açığı olduğu iddiası ile savcılığa başvuruda bulundu.

Akbank

Akbank

Sosyal medya platformlarında ‘Akbank mağdurları’ adıyla örgütlenen grup, Akbank’ın mobil uygulamasında güvenlik açığı olduğunu, telefonlarındaki mobil uygulamalar üzerinden kendilerinin hesaplarından para çekildiğini ve kendi adlarına krediler kullanıldığını öne sürerek savcılığa başvurdu.

Sabah Gazetesi’nden Barış Ergin’in haberine göre, Sosyal medya platformlarında ‘Akbank mağdurları’ adıyla örgütlenen grup, Akbank’ın mobil uygulamasında güvenlik açığı olduğunu, telefonlarındaki mobil uygulamalar üzerinden kendilerinin hesaplarından para çekildiğini ve kendi adlarına krediler kullanıldığını öne sürerek savcılıklara koştu. Türkiye genelinde 120’ye yakın kişinin savcılıklara şikâyet dilekçesi verdiği belirtiliyor.

ŞİKAYETÇİ OLDULAR

Mağduriyet yaşayanlar, farklı bir IP ile girilen mobil bankacılık uygulamasından kendi adlarına kredi talebinde bulunulduğunu, Akbank’taki hesapları üzerinden bilgi ve rızaları dışında çekilen kredilerin tanımadıkları hesaplara aktarıldığını, işlemler yapılırken telefonlarına onay gelmediğini, yüksek miktarlarda (100 bin TL civarı) işlemlerin gerçekleşmesi aşamasında hesabın dondurulmadığını, artı para limitlerinin mobil ve sesli onayları olmadan yükseltildiğini, EFT limitlerinin de artırıldığını iddia ederek, bankayı suçluyor. Mağdur vatandaşlar, telefonları hack’lendiğinde başka bankalarda olan hesaplarının anında dondurulduğunu ve herhangi bir işleme izin verilmediğini de belirtiyor.

JPEGmini

AKBANK’TAN AÇIKLAMA

İddiaların sorulması üzerine SABAH’a açıklama yapan Akbank, bankada bilgi güvenliğinin, yüksek standartlarda bir teknoloji sistemiyle sağlandığını belirterek, “Değişen tehditlere uyumlu olarak en yeni teknolojiler konumlandırılmakta, süreçler yeni tehditlere göre düzenlenmektedir. Bu konuda, nitelikli insan kaynağı ile tüm bu çalışmalar yürütülmektedir. Bankamız, bu çalışmalarla sektörde güvenlik alanında en çok yatırım yapan bankalardan biri konumundadır. Tüm sistemlerimiz güvenlik değerlendirmelerinden ve testlerinden geçirilmekte; 7 gün 24 saat korunmakta ve izlenmektedir.

Ayrıca, teknoloji ve süreç yetkinlikleri alanında uzman bağımsız firmalara test ettirilmekte ve iç ve bağımsız denetçiler tarafından denetlenmektedir” açıklaması yaptı. Tüm bu süreçlerde Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ve Bilgi Teknolojileri Kurumu (BTK) gibi kurumların bilgi güvenliğine ilişkin yönlendirmelerine ve KVKK düzenlemelerine uyumlu çalışıldığı ifade edilerek, şöyle denildi: “Bankamızın güvence ve denetiminde olmayan sistemler ve iletişim ağları üzerinden müşterilerimizin cihazlarına erişilmesi ihtimaline karşı, müşterilerimizin kullandığı cihazların güvenliğini sağladıklarından emin olması, bilgi güvenliği açısından kritik önem taşımaktadır. Bu doğrultuda tüm müşterilerimizi kişisel verilerinin güvenliğini sağlama konusunda sosyal medya ve gönderdiğimiz SMS’ler aracılığıyla düzenli olarak bilgilendirmekteyiz. Bu bilgiler ışığında, ilgili haberinizde yer verilen münferit vakaların tüm bankacılık sektörünü etkileyen ve bu nedenle de başta BDDK olmak üzere ulusal otoriteler liderliğinde mücadele edilen dolandırıcılık ve siber suçların bir yansıması olduğunu ve kamuoyunu doğru yönlendirmek adına bu doğrultuda ele alınması gerektiğini değerli bilgilerinize sunarız.”

Exit mobile version