Geçtiğimiz ay Körfez sermayesinin Yapı Kredi Bankası’na talip olduğu yolunda çıkan haberden sonra bu sabah yeni bir banka satış iddiası geldi. İddiaya göre, Avrupalı bankacılık devi BBVA, Türkiye’deki iştiraki Garanti Bankası’nı satmayı düşünüyor.
İspanyol banka BBVA, Sabadell’in devralınması için yaptığı 12 milyar dolarlık teklifin reddedilmesinin ardından son hamle olarak Türkiye’deki iştiraki Garanti’yi satmayı düşünüyor. Dev banka böylece, Sabadell’in satın alma teklifini iyileştirmeyi ve Avrupa Merkez Bankası (ECB)’nın desteğini güvence altına almayı umuyor.
İspanyol kaynaklara göre BBVA, gerçekleşmesi halinde Avrupa bankacılığının dev satın almalarından biri olacak Sabadell’in devralınması için son hamle olarak Türkiye iştiraki Garanti BBVA’yı satmayı düşünüyor. 2022 yılında BBVA, Garanti BBVA’da sahip olmadığı yüzde 50,15’lik hisse için gönüllü devralma teklifi sonucunda, Türkiye’deki bağlı ortaklığında sermayesinin yüzde 36,12’sini temsil eden hisseleri satın alarak toplam payını yüzde 85,97’e çıkardığını duyurmuştu. BBVA, bu hisseleri satın almak için toplamda 22 milyar 758 milyon TL (yaklaşık 1 milyar 410 milyon euro) ödeme yaptığını bildirdi.
BBVA, GARANTİ’DEN 2 MİLYAR 200 MİLYON DOLARLIK SERMAYE KAZANCI ELDE ETTİ
İspanyol banka, 2010 yılındaki ilk satın alımından bu yana Garanti’nin yüzde 86’sını satın almak için toplam 8 milyar 200 milyon dolar ayırdı ve değer düşüklüğüne ilişkin çeşitli düzeltmelerden sonra 6 milyar 800 milyon dolar değer biçti. Bugün itibarıyla Garanti’nin menkul kıymeti fiyatı şimdiden 9 milyar doları aşarak BBVA’ya yaklaşık 2 milyar 200 milyon euro civarında gizli kâr sağladı.
TÜRKİYE’DEKİ KOŞULLAR GARANTİ’DEN İSTENİLEN GETİRİYİ SAĞLAYAMIYOR
Borsada hızla yükselişe geçmesine rağmen Türk lirasının Euro karşısında yaşadığı düşüş ve ülkede yaşanan yüksek enflasyon nedeniyle franchise istenilen getiriyi sağlayamıyor. BBVA Yönetim Kurulu Başkanı Carlos Torres, her zaman Türkiye pazarının ve Garanti’nin orta ve uzun vadedeki potansiyelini savundu, ancak son iki yılda 3,4 milyar euroluk gelirden oldu ve analistler 2026’da bu durumun BBVA grubun beklediği gibi normalleşeceğine ihtimal vermiyor.
Garanti’nin satışı, Sabadell’in satın alma aksiyonunu kolaylaştırmanın yanı sıra, bu agresif satın alma teklifine izin vermek zorunda olan üç kuruluştan biri olan ECB’den de kesintisiz destek alacağı düşünülüyor. Denetleme organı, son zamanlarda ortaya konulduğu gibi üstlenilen riskler ve BBVA’nın Türkiye macerasına hiçbir zaman olumlu bakmadı.
Aynı kaynaklar, BBVA’nın Türkiye’den ayrılmasının Frankfurt’ta çok iyi karşılanacağını, dolayısıyla bu agresif teklife evet yanıtının kesin olacağını belirtiyor. Torres’in kendi ifadelerine göre şu an için satın alma teklifi ECB’de olumlu bir ön görüşe sahip ancak nihai karar hâlâ mevcut değil.
Türkiye iştirakinin olası satışı, Sabadell’in İngiltere’deki bağlı kuruluşu TSB’nin daha sonra satılmasıyla birleştirilebilir. Bir Barclays raporu, BBVA’nın agresif teklifini ancak bu son yolla yüzde 10 oranında artırabileceğini düşünüyor.
Kaynak: Patronlardunyası