Geçtiğimiz hafta Merkez Bankamızın da kurucuları arasında yer aldığı Bank of International Settlements’ın İnovasyon Zirvesi gerçekleştirildi.
Toplantının ana konularından biri elbette blokzinciri temelli araçlar oldu. Tokenizasyon, merkez bankası dijital paraları ve stabil kripto paraların geleceğine dair aralarında JP Morgan ve Circle gibi büyük finans kuruluşlarının yer aldığı konuşmacıların fikirleri üzerinden tartışmalar gerçekleştirildi.
Zirvedeki oturumlardan bazı notlarımı sizinle paylaşayım;
- Tokenizasyon tarafında kurumların beklentisi büyük, özellikle belli varlıkların entegrasyonu sonrasında finansta ciddi bir dönüşüm mümkün deniliyor.
- Merkez bankaları dijital para (CBDC) çalışmalarında hiç hız kesmiyor hatta birlikte çalışıyor!
- Mandala Projesi kapsamında Avustralya, Malezya, Kore ve Singapur merkez bankaları birlikte çalışıyor! Mandala, akıllı sözleşmelerle sınır ötesi ödemelerde düzenleyici uyumluluğu otomatikleştiriyor. Proje sayesinde, uyumluluk kontrollerinde adım sayısını azaltarak süreç hızlandırılıyor.
- Embridge Projesi kapsamında Tayland, Hong Kong, Birleşik Arap Emirlikleri ve Çin merkez bankaları birlikte çalışıyor! Sınır ötesi gerçek zamanlı ödeme için toptan CBDC’lerin kullanıldığı paylaşımlı bir altyapı hayata geçiriliyor. Tayland, Hong Kong, BAE ve Çin merkez bankaları ile geliştirilen bu platform, sınır ötesi ödemelerde hız, güvenlik ve şeffaflık sunuyor.
- Almanya Merkez Bankası Başkanı Joachim Nagel, “CBDC’ler ve tokenizasyon ile geleceğin merkez bankacılığı farklı olacak” dedi. Bundesbank’ın “Wandel” programı çerçevesinde dönüşümünü hızlandırdığını belirten Nagel, dijital Euro geliştirme sürecinde hızlı ilerleme çağrısında bulundu.
- İsviçre Merkez Bankası yine öncü rollerden birini üstlenmiş vaziyette. Bankanın Helvetia 3 Projesi ile dünyanın ilk toptan CBDC ihracını gerçekleştirmesi devrim niteliğinde. SIX Digital Exchange (SDX) ile iş birliği içinde geliştirilen bu proje, tokenleştirilmiş varlıklarla merkez bankası parasının aynı platformda buluşmasını sağlıyor.
BIS İnovasyon Zirvesi’nden çıkan net mesaj: Yeni teknolojilerin mevcut finansal altyapılara entegrasyonunda kamu-özel ortaklıklarının çok kritik olduğudur. Merkez bankaları, fintech şirketleriyle iş birliği yaparak sınır ötesi ödemeleri daha verimli ve güvenli hale getirmek için çalışmalı.
Peki, hepimizin aklındaki o bir iki soruyu soralım öyleyse;
Biz ne yapıyoruz? Dijital Türk Lirası çalışmaları hangi aşamada?
Ve en önemlisi de blokzincirinde inovasyonun kripto para borsalarında olmadığını, kerametin sadece gri listeden çıkmak olmadığını ne zaman anlarız? Ne zaman finteklerin de işin içerisine dahil olacağı bir “kum havuzumuz” (sandbox) olur?