KAMU BANKALARI FIRTINA GİBİ ESİYOR

Konut kredilerinde kamu bankaları özel bankaları adeta toz duman ediyor. Paranın artan maliyetine rağmen kamu bankaları 0.83’e kadar konut faizini düşürdü. Özel bankalarda ise bu oran 0.96’ya kadar çıkıyor. Özel bankalar rekabet şansını kaybediyor.
Kamu bankaları kredi pazarında da rakipsiz hale geliyor. Son dönemde konut satışlarında kamu bankalarının düşük faizli kredisinin etkisinin büyük olduğu belirtiliyor. Özel bankalar paranın artan maliyeti ile oranları neredeyse yüzde 1 seviyesine kadar çekerken, kamu bankalarının 0.83’e kadar oranı çektiği ve en önemlisi binde beş olan komisyonu binde 2.5’a çektiği öne sürülüyor.Kamu bankalarının konut kredilerinde yaptırdığı hayat sigortası fiyatı ise özel bankaların neredeyse dörtte bir fiyatına çıkması dikkat çekiyor.
ÖZEL BANKALAR REKABET EDEMİYOR
Kamu bankaları son dört aydır rekabeti ciddi boyuta taşıdı. Halkbank ve Ziraat Bankası’nın hizmet kalitesini de arttırıp ücretlerini de aşağı çekmesi bu bankalara olan talebi de arttırıyor. Son talep konut kredisinde görülüyor. Ancak kamu bankalarının bu rakabetci fiyatları özel bankaları rahatsız etmeye başladı. Özel bankalar, müşterilerine sundukları fiyatlandırmadaki ciddi farktan dolayı neredeyse konut kredisi kullandıramaz hale geldiler.
Bir özel bankanın bireysel pazarlamadan sorumlu genel müdür yardımcısı, www.ParaMedya.com’a yaptığı açıklamada, kamu bankalarını haksız rekabetle suçladı. Söz konusu rekabetin artık özel bankalara zarar verici nitelikte olduğunu belirten genel müdür yardımcısı, “Paranın maliyeti belli. Piyasada en yüksek oranla para toplayan kamu bankaları en düşük oranla kredi veriyor”dedi.

Facebook
 

Exit mobile version