Faiz dışı gelirlerinin azaldığı şu günlerde bankalar en çok sigorta poliçesi kesme peşindeler.Peki bu insanlar sigortacı mı?
Yıllar önce Adıyaman’da yaşamış Kör şükrü lakaplı ve bir gözü görmeyen lokantacının büyük bir kazanı vardı. Lokantasına gelen müşterilerine ne isterse bu kazandan verirdi. Müşteri türlü mü istiyor; hemen kazana kepçesini salllar içinden taze fasulyeleri, patatesleri ve kabağı seçen alır tabağın üzerine de kazandaki sudan biraz döker servis yapardı.
Kim hangi sulu yemeği isterse bu kazandan çıkartırdı.
Hiç kimsenin aklına gelmezdi bütün yemekler bir kazandan çıkar mı diye..
Ama çıkıyordu.
İşte Türkiye’deki bankacılıkda tıpkı Adıyamanlı Kör Şükrü ustanın yemek kazanına benziyor.
Şubeden içeri girdiğiniz zaman size her şeyi satıyorlar.
Yeterki karlı olsun!
Faiz dışı gelirlerinin azaldığı şu günlerde bankalar en çok sigorta poliçesi kesme peşindeler.
Personele yüklü sigorta hedefleri veriyorlar.
Bireysel Emeklilik’ten tutun da sayıları 10’u geçen sigorta türü. Hepi hedef olarak bankacının karşısına çıkıyor.
Cüzdan sigortası, kredi kart sigortası, çocuk sigortası, eğitim sigortası, hizmet sigortası, trafik sigortası ve daha adını hatırlayamadığım çok sayıda sigorta poliçesi bankalar tarafından satılıyor.
İyi de bankalar sigortacı mı?
Elbette değil.
Dedim ya bankalar karlı olduğu için sigorta poliçesi satıyor.
Peki bu yüzlerce sigorta acentasına karşı bir haksızlık değil mi?
Dahası haksız rekabet değil mi?
Bırakın piyasa rekabet kurallarını bankacıya yazık değil mi?
Sırf banka daha çok kazansın diye o ağır hedef yükünün altında eziliyor bunun hesabını soracak kimse yok mu?
Tüm Sigortacılık Sektörü Araştırma Geliştirme ve Eğitim Derneği (TÜSİAR), bankaların sigorta uygulmalarının müşterileri mağdur ettiğini açıkladı. Dernek, Hazine’ye başvurararak banka sigortacılığına disiplin getirilmesini istedi.
16 bin 500 sigorta acentası “artık bankalar sigortacılık yapmasın”diyor. TÜSİAR Ali Babacan’a bir mektup yollayarak bu işleme son verilmesini istedi.
İstedi de ne oldu?
Türkiye’deki bankalara kimin gücü yetebilir ki?
Hele ekonomide yavaşlamanın başladığı şu günlerde hangi ekonomi yönetimi bankalara “dur”diye bilir. Bankalar karlılığının azalmasıyla birlikte homurdanmaya başladı bile.
Akbank Genel Müdürü Hakan Binbaşgil, bankacılık sektörü için en önemli konunun sektörün kârlılığının sürmesi olduğunu belirterek, güçlü bankacılık sektörünün Türkiye’nin geleceği için korunması gerektiğini söyledi.
Yani sayın genel müdür diyor ki, “bizi koruyun, bizi sevin ve bize dokunmayın”. İşin meali bu.
Biz vatandaşlara düşen bu bankaların karlılığının sürmesi için onlara cüzdanlarımızı ve hatta canımızı kayıtsız şartsız teslim etmemizdir.
Ben bu çıkışları 2009 yılındaki krizde de duymuştum.
O dönem yaşanan durgunluk hemen bankaların homurdanmasına neden olmuştu. Kendisini götürecek tek olayın ekonomik kriz olduğunu çok iyi bilen hükümet, sırf sorun çıkmasın diye 70 milyonluk bir ülkeyi bankaların vicdanına terk etmişti. İşte 2009 yılından bu yana bankaların vicdanında yaşıyoruz.
Bankalar bu vicdan da hem çalışanlarına hem de biz müşterilerine zulm yapıp duruyor.
Çalışanlara ve müşterilere yaptığı zulümlerden biri de işte bu sigortacılıktır. Çalışanına zorla hedef olarak verdiği sigorta satışı artık bankacıların psikolojisini bozar bir hale getirdi. Ya biz vatandaşların durumu:
Bizim durumumun çalışandan bir farkı yok. Neredeyse banka şubesine girişte bile bize sigorta yaptırma zorunluluğu getirecekler. Kredi alırken zorunlu olmamasına rağmen zorla imzalatılan sigorta poliçelerine ne dersiniz?
Yeterki bankalar çok kazansın ve hükümeti rahatsız etmesin…
Rusya televizyonları yayınlarını keserek Putin’in açıklamasını girdiler
Rusya televizyonları yayınlarını keserek ve hiçbir duyuruda bulunmadan Putin’in açıklamasını girdiler. İşte Putin konuşmasının tam metni: Rusya Federasyonu silahlı kuvvetler...