Körfez sermayeli bir banka küçülme bahanesiyle yüzlerce çalışanını işten çıkartmaya devam ediyor. Bankanın hamile kadınları da işten çıkartmasına hukukçular tepki gösteriyor.
Bir dönemin en popüler bankası Körfez sermayesine geçince hızla küçülmeye başladı. Farklı bir tarzda bankacılık yapacağı iddia edilen bankanın Türkiye genelinde son iki ayda binin üzerinde çalışanını işten çıkarttığı bildiriliyor.
Bu bankanın bazı şubelerini kapatmasına gerekçe olarak küçülen pazar gösteriliyor. Ancak söz konusu bankanın büyük şehirlerdeki iyi şubelerinden de eleman çıkartması kafaları karıştırıyor.
Banka geçen hafta itibariyle hamile olan çok sayıda personelinin de iş aktifni tek taraflı olarak fesh etti.
KADIN HAMİLE OLDUĞU İÇİN İŞTEN ÇIKARTILABİLİR Mİ?
Hamile kadınların iş güvencesini sağlayan çok sayıda kanun olmasına rağmen işten çıkartılmaları karşısında dava açılması öneriliyor. Bu konuda kadınların yasal haklarını bilmesi gerektiğini belirten Avukat Özlem Ayata, bir anne-kadın sitesine şu bilgiyi verdi:
“Hamileliğin, iş akdinin feshi için geçerli bir neden olmadığı İş Kanunu 8217;nda son derece açık bir şekilde düzenlenmiştir. İş akdini geçerli bir nedene dayanmadan fesheden işveren, işçiye, ihbar tazminatını, kıdem tazminatını, geriye dönük sosyal haklarının ve diğer işçilik alacaklarının tamamını dahi ödemiş de olsa işçinin geçerli nedene dayanmayan feshe karşı bazı yasal hakları bulunur. Hamilelik nedeniyle işten çıkarılan işçi, İş Kanunu 8217;nun iş güvencesi hükümlerinden yaralanıyorsa, yani 30 veya daha fazla işçi çalıştıran bir işyerinde çalışıyorsa ve 6 aydan fazla kıdemi varsa işe iade davası açma hakkına sahiptir. İşverence iş akdinin feshi için geçerli sebep gösterilmediği veya gösterilen sebebin geçerli olmadığı mahkemece tespit edildiğinde, işveren, işçiye en az dört aylık ücreti tutarında bir tazminat ödemek ve işçiyi bir ay içinde işe başlatmak zorundadır.
İşçiyi başvurusu üzerine işe başlatmayan işveren, işçiye ödeyeceği en az 4 aylık tazminata ek olarak en çok 8 aylık ücreti tutarında da bir tazminat ödemekle yükümlü olur. Hamilelik nedeniyle işten çıkarılan işçi, iş güvencesi kapsamında değilse bile işveren aleyhine feshin geçerli bir nedene dayanmaması nedeniyle kötü niyet tazminatı davası açabilir. Kötü niyet tazminatı, ihbar süresine ait ücretin 3 katı tutarındadır ve ihbar tazminatı ile aynı anda istenebilir. Hamilelik nedeniyle iş akdinin feshi ile işveren aynı zamanda ayrımcılık yasağını da ihlal etmiş olur. İş akdinin hamilelik nedeniyle fesheden işverenin İş Kanunun 99. maddeye idari para cezasına hükmedilmesi de gündeme gelir”
Faiz indiriminin kokusunu alan yabancı tahvile saldırdı
Yurt dışı yerleşikler 15 Kasım haftasında güçlü tahvil alımı yaptı. 1,6 milyar dolarlık tahvil alan yabancının tahvil alımı dokuz haftanın...