BİST’in KREDİ DERDİ;TÜRKİYE SERMAYE PİYASASI BİRLİGİ
Her ay yolunu gözlediğimiz veri, Piyasa riskinin barometresi, ama gelmez bir türlü.Gelir gelmesine de ‘’bayat’’ gelir, sağlığa bir faydası olmaz
Türkiye Sermaye Piyasası Birligi 2001 yılnda SERMAYE PİYASASI KANUNU ile kurulmuştur.Özdüzenleyici mesleki bir örgüttür.
Üyeleri sermaye piyasasında faaliyet gösteren yatırım kuruluşlarıdır. Gönüllük yok ‘’zorunlu’’ üyelik var
Üye deyip geçmeyin sermaye piyasasın da faaliyet gösteren aracı kurum,banka,portföy yönetim şirketleri ve yatırım ortaklıkları.
TSPB’nin mesleğe yönelik bir çok düzenlemesi,eğitimi vs var,bu yazımızın konusu değil ama bir işlev çok önmeli ‘’Kamuoyunu Finansal Konularda’’aydınlatmak.Bu amaçlada aylık oalrak ‘’Sermaye Piyasası ‘’raporu düzenler, yatrımcı yada ‘’yatırımcı hizmetkarı’’kurumlar da veriler üzerinde ‘’piyasayı okumaya’’ çalışır.
Kaç şirket halka arz olmuş,kaç şirket tahvil ihraç edilmiş, ne kadar kaynak saglanmış,dünya borsaları istatistikleri nasılmış,ödünç verme işlemleri miktarı ne olmuş,krediler de resim ne imiş ?? Vs.
Bu veriler gerçekten çok önemli,örneğin işlem hacmi üzerinden analiz yapacaksan ‘’dikkate alma ‘’ sinyali verir,hani ustalar diyor ya işlem hacmi arttı,çıktı vs.Rapora bakarsın günlük işlem hacminde Dünya’da ilk 3 teyiz.Devir hızı %390 yani piyasayı 4 kere alıp satmışız,gelde inan . Günlük işlem limiti ‘’oyunu’’sevdirmiş,yada ‘’dostlar alışverişte görsün’’.
Sonra İşlem Hacmi üzerinden ‘’Açık Gösterim’’,’’Aracı Kurum dağılım ‘’ vs analizler.Veri fiktif,analiz gerçek!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Bu örnegi raporun oluşturduğu verilerin ,piyasanın dinamiklerini belirlemede ne kadar önemli olduğunu göstermek için ele aldım. maksat her veri bize analiz imkânı veriyor,turnover bu kadar yüksek ise pozisyon taşıyamıyor ,hisse pozisyonu olmadan evine gitmek istiyor,aracı kurumlara çalışıyor.
Aslında borsanın yarattığı’’ yalancı likidasyon ‘’,kaynak ‘’gün içi limitler’’ ,‘’taşıma kaynagı’’ya yok yada müşterilere dagıtılmış
El yordamı ile yolunu arayan kör misali borsamızın naif yapısı 2kredi kaynagına’’ yönelik kararlardan çok çabuk etkilenmekte, özellikle anlamlı ama anlaşılamyan düşüşlere neden olmaktadır.
Çünkü, KREDİ PİYASANIN TEMEL BESİN KAYANAGI,besinin kimlere sunulduğu önemli bir tahlil aracı.Hasta ortada tahlil yapamıyoruz, apandisti aldıracakken yerine kol kesiyoruz,yada körün fili tarifi misali piyasayı yorumluyoruz,
Sermaye Piyasaları raporunda bir çok veri güncele yakın iken ,Üyeleri tarafından ‘’günlük’’ hatta ‘’anlık’’ takip edilen KREDİ TUTARı ve DAGILIMI verisi bayattır,4/5 ay geriden gelmektedir.
- Aylık bazda BİST açısında en önemli veri olan KREDİ HACMİ VE MÜŞTERİ SAYISI verisi niçin güncellenememektedir.?
- Bütün veriler ‘’üyeler ‘’’in uhdesinde iken bu verileri paylaşmak konusundaki teredütleri nedir?
- Bütün temel ve teknik değerleri anlamsızlaştıran ‘’kredi büyüklüklerinin’ ’yarattığı risklerin piyasa üzerindeki etkisi önemsizmidir.?
- Özellikle ‘’kredi Dagılımı’’ndaki eşitsizlik bugün piyasalarda yaşanan yüksek volatile sebeplerinden biri iken ,veri erişilmezligi bunu hızlandıran en önemli sebep değilimdir.?
Sermaye piyasalarının sağlıklı yapılanması ve sağlıklı büyümesi kaynakların etkin, eşit kullanımına baglıdır,bu kaynakların en önemlisi kredilerdir.Kredilerin analizi piyasayı anlamada yardımcı olcaktır,’’Bayat Veri’’ olmamalıdır.