Süper Bono Tartışması Yeniden Başladı

Fiziki dolara olan talebin arttığı şu günlerde Süper Bono tartışması yeniden başladı. Prof. Dr. Emre Alkin, Süper Bono hamlesini yazdı.

Fiziki dolara olan talebin arttığı şu günlerde Süper Bono tartışması yeniden başladı. Dolara olan talebi bitirecek ve en önemlisi piyasadaki likitideyi çekecek yeni bir uygulama fikri geçen yıl da gündeme gelmişti.

Prof.Dr. Emre Alkin, ““Dur bakalım ne olacak derken hikayenin sonu süper bono olacak..”diye başladığı yazısında Süper Bonoya dikkat çekti.

Prof.Dr.Alkin şu görüşü dile getirdi:

“Serbest piyasadan nakit olarak döviz çekmek isteyenleri durduracak veya caydıracak bir hamle gelmedi. Eğer döviz kurları tutulmaya devam edilirse, Bakan Şimşek’in eleştirdiği KKM uygulamasına benzer bir uygulama gündeme gelebilir. Sanıyorum bir yıl önce yapılması uygun olan ama yapılmayan “süper bono” hamlesi gelebilir. Belki de bu yolla “bakın politika faizlerini yükseltmeden durumu kurtardık” diyebilir TCMB ama Hazine ve Maliye bunu yapar mı bilemem.”

1994 YILINDA ÇIKTI!

Süper bono, Türkiye ekonomisinde ilk olarak, 1994 yılı içinde ortaya çıkar. Devlette oluşan bütçe açığının kapatılması ve ekonominin toparlanması amacıyla %400’leri bulan faiz getirisiyle piyasaya sürülen süper bono ürünleri, yatırımcıların daha çok kazanmasını sağlar.

Süper bono en son 1994 yılı Nisan ayında çıkarıldı. 1994 yılı içinde piyasaya sürülen yüksek miktar para, dolara olan talebin artmasına ve enflasyonun yükselmesine neden olmuştu. Bu durumun sonucunda ortaya çıkan süper bono çözüm paketi ile yönetim, piyasanın toparlanmasını ve dövize olan yoğun talebin düşmesi amaçlandı.

Yazının Tamamı İçin Tıklayın!

Exit mobile version