Bankaların JCR Raporu Zorbalığı!

Usta Bankacı Ender Balcı, bankaların JCR Rapor dayatmasını yazdı!

Ender Balcı

Ender Balcı

Banka müşterisi için banka kredi çalışması yapıyor, bu aşamada bankacı JCR raporu olmadan kredi çalışamıyoruz diyor.

Cirosu belli rakamı geçen ve belli kriterlere göre özellikle büyük firmaların bağımsız denetim raporu düzenletmeleri gereğini biliyoruz. Yine büyük firmaların isimleri belli Dünya markası olmuş firmalara kendilerini denetlettirdikleri UFRS göre uygun bilançolarını çıkardıklarını da biliyoruz. Bu raporlarla gerek alacak sigorta şirketleri ve gerekse yurt dışı ihale, kredi, satın alma, ortaklık vs tüm işlemlerde bu raporların geçerliliği de ortada.

Bakalım JCR neymiş. JRC Eurasia Rating yani dereceleme kuruluşu.  JCR Avrasya Derecelendirme A.Ş. 2010 da başlayan çalışmalar 17.Ocak.2020 de şirketin kuruluşuyla resmiyet kazanmış, 2024’te de artık bankalar bu şirketin düzenleyeceği rating raporları olmadan kredi teklifi yapamayacaklar (Belli ciro ve kriter üstü olanlar)

17 Banka ve Borsa İstanbul-Japonya kredi değerlendirme kuruluşu – Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği – Türkiye Reasürans ve Sigorta Şirketleri Birliği – Finansal Kurumlar Birliği toplamda 22 ortağın 50 mio tl sermaye koyduğu bir yapı.

JCR ARC Awards ta 2023 Gold ödülü de hemen almış bile, bankaların her sene illaki ödül alma kervanına JCR de katılmış gözüküyor. Üstelik bankaların kredi tekliflerinde müşterilerden JCR raporsuz olmaz bakamayız söylemlerine 2024’te etkin olarak başladığı görülmesine rağmen ödülü 2023 te alması dikkat çekici.

Malum A.Ş demek kar yapması gerek demek, bu raporlar her sene çıkarılacak ve ücretlerde 300.000 – 1.000.000 tl arası.  Şirketin kar yapacağı kesin. İlginç bir başka konu ise başka şirketlerinde biz de bu derecelendirme işini yapmak istiyoruz başvuruları reddedilmiş ve bu iş sadece bu kuruluşa verilmiş. Sistemde zaten var olan büyük firmaların bağımsız denetleme raporu, uluslararası kuruluşların dünyada kabul edilen raporları varken illaki bu raporun bu kuruluştan olmasının şart koşulması rekabet hukuk açısından da ilginç bir durum.

Kaldı ki BDDK 03.01.2022 tarih ve E-42233676-010.03-37524 sayılı kararında, Derecelendirme notu alma zorunluluğu kapsamındaki şirketlerin, hangi tarihte bu kapsama girdiğine bakılmaksızın, kredi başvurularında kredi kullanım onayı için yetkili bir derecelendirme kuruluşundan alınmış geçerli bir derecelendirme notunun veya yetkili bir derecelendirme kuruluşundan derecelendirme sürecinin başlatıldığına dair tevsik edici bir belgenin kredi başvurusu yapılan bankaya ibraz edilmesi şartı getirilmesine denmekte ve sadece bir şirket adres edilmemektedir.

Bankalarda kredi teklifi sürecine de bakalım, önce portföy dosyayı hazırlar, şube müdürü dosyayı değerlendirir, bölge müdürü ve bölge krediler birimine gönderir, bölge müdürü uygunluğunu verir, krediler birimindeki mali analistler bilançoları inceler raporunu yazar, teklif limitine göre genel müdürlüğe gider, krediler dosyayı tekrar inceler ve yönetim kurulu imzasına çıkarır. Bu süreçte portföy+şube müdürü+bölge müdürü+ bölge krediler müdürü+mali analiz+genel müdürlük kredi ekipleri + scoring+kkb+Findeks+memzuç+ icra takip+risk izleme + bir dolu çalışan ve teknoloji birikimi zaten var.

Gerçi diyeceksiniz ki o zaman bu kadar kredi neden batıyor. Bu başka bir yazı konusu.

Sonuç itibarıyla artık her banka müşterisinin kredisinin akıbeti bu kurumun raporuna bağlı, yani raporun sonucu bu bankaların tamamı ile çalışan ve müşterilerinin kaderini belirleyecek.

Bu yapılanma ile ortaya çıkacak olası sonuçlara da bakalım;

Sonuç itibarıyla cirosu > 500 mio tl ki bugünkü kurlarla artık küçük bir değer tüm sanayici,  ve Kobilerin zor bir senede zorlu yeni bir task ile karşı karşıya olduklarını söylemek mümkün.

 

Exit mobile version