Bitcoin Neden Yükseliyor? Boğada Hedef Neresi?
Hemen belirteyim biri size Bitcoin’de hedef şurası diyorsa aman o kişiden bir daha finansal konularda fikir almayın! Haliyle bu yazıda hedef ve roket yok. Ama nedenler ve nasıllara dair açıklamalar için buyurun lütfen.
Son dönemin yeniden hareketlenen piyasası kriptoda Bitcoin ciddi bir şekilde yükselişini sürdürüyor ve tüm zamanların en yüksek değerine ulaşmış vaziyette.
Peki bu yükselişin sebebi nedir?
Yükselişin birkaç tane ana sebebi olduğunu düşünüyorum;
ETF sonrası kurumsalların ilgisi artıyor!
Bitcoin ETF’lerinin SEC tarafından onaylanması sonrasında artık Bitcoin’in çok daha geniş bir yatırımcı kitlesine erişim imkanı kazandığını geçmiş yazılarımda açıklamıştım. İşte o yatırımcı kitlesi içerisinde yer alan kurumsal yatırımcılar ve emeklilik fonları Bitcoin’in dolar karşısındaki değerinin artışına çok önemli bir katkı yapıyor.
Hali hazırda spot Bitcoin ETF’leri, Bitcoin’in madenciler tarafından üretim hızından 10 kat daha fazla Bitcoin satın alıyorlar. E bir de bu talebe dolaşımdaki Bitcoin’in neredeyse yüzde 80’inin son altı ayda hareket etmediğini yani sahipleri tarafından tutulduğunu (HODL) eklerseniz fiyat hareketini epey açıklamış oluyorsunuz.
Yakında Morgan Stanley’in de spot Bitcoin ETF başvurusunda bulunacağına dair de söylentiler daha yüksek sesle dillendirilmeye başlandı. Bunun neden önemli olduğunu şöyle açıklayayım; kurum hali hazırda 150 milyar dolarlık bir varlık yönetiyor.
Yasal düzenlemeler olumlu etkiliyor
Her ne kadar kripto çevrelerince yasal düzenlemeler merkeziyetsizliğe ve blokzincirinin doğasına bir saldırı gibi algılansa da finansal piyasalar açısından durum öyle değil.
Son dönemde hem Avrupa’da kripto varlıklara ilişkin çok kapsamlı bir düzenleme olan MICA eliyle hem de ABD’deki düzenlemeler eliyle önemli adımlar atılıyor.
ABD tarafında muhasebe standartlarından sorumlu otorite FASB’nin Aralık sonunda çıkarttığı kriptoya yönelik düzenlemeleri şirketlerin bu kripto varlıkları muhasebeleştirmesi açısından önemli değişiklikleri beraberinde getirdi. Standardın yürürlüğe girmesiyle birlikte şirketler kripto varlıklarını gerçeğe uygun değeri üzerinden finansal tablolarında gösterebilecekler. Dolayısıyla kripto varlıkların finansal tablolardaki etkisi daha temiz bir şekilde görülebilecek.
Diğer taraftan ABD’deki vergi otoritesi IRS’in kripto varlık gelirlerine yönelik sadeleştirici ve süreci basitleştirici düzenlemeleri sayesinde özellikle kurumsal yatırımcılar için resim çok daha belirgin hale geliyor.
Tüm bu gelişmeler haliyle özellikle Bitcoin ve Ether’in daha rahat yatırım portföylerine eklenmesi imkanı sağlıyor. Üstüne üstlük yaklaşık 50 gün gibi bir sürenin sonunda Bitcoin’in üretim hızı yarı yarıya düşecek.
Yani arz iyice kısılacak!
Mayıs ayıyla birlikte Bitcoin ve onu izleyen kripto para piyasalarında çok daha hareketli bir döneme geçişin ip uçları şimdiden geliyor mu dersiniz?