ReeCoin Arzına Rekor Talep!
ReeCoin yenilenen whitepaperı (izahnamesi) ile bir kripto para alım satım platformu olan Bitexen’de ön siparişe çıkmış. İlk 50 milyon adet coin “hüp” diye satılmış!
Şirketin ilk KAP haberi sonrası internet sitesinde paylaştığı izahnamedeki facia açıklamalar güncellenen izahnameyle törpülenmiş.
Ancak bu defa da ortaya öyle bir belge çıkmış ki özü şu; “bir şeyler vadediyoruz ama aslında hiçbir şey de vadetmiyoruz, ona göre alın!”
Yani ReeCoin bir taraftan indirimler, özel etkinlikler, değerini korumaya yönelik yakım hedefleri, merkeziyetsiz otonom yönetim sistemi DAO gibi bir “fayda” tokeninin potansiyelinde yer alan birçok şeyi vadediyor.
Ancak izahnamenin son kısmındaki yasal uyarılarda da diyor ki “yazdıklarımızın hiçbiri olmayabilir de, belli olmaz, coinin değeri sıfırlanabilir, hayat bu her şey olabilir”…
Token’i tasarlayan ekip para yakma mekanizmasına gerçekten kafa yormuş, şirketin faaliyetleriyle ilişkili hedefler koyulmuş. Dükkan sayısı, yeni ürün tanıtımı, müşteri sayısı, kadın çalışan oranı ve hatta elektrikli otomobile kadar bir dizi hedef gerçekleşirse bir miktar tokeni yakacağım diyor. Yani piyasadan çıkararak kalan az sayıdaki tokenin daha değerli olmasını sağlayacağım diyor.
Her ne kadar ReeCoin izahnamesinde bunun bir yatırım aracı olmadığını söylese de tokenin piyasa değerini korumak için yukarıda belirttiğim yakım mekanizmasının kurulması aslında bunun bir yatırım aracı olarak da değerlendirildiğini gösteriyor.
Neden böyle düşündüğümü örnekle açıklayayım. Varsayalım ki bir marka sadakat kartı çıkarttı. Dedi ki bu kartı satın alanlara özel indirimler yapacağım, çeşitli imtiyazlar tanıyacağım. Kartın fiyatı da bu.
Çok güzel. Daha önce de gördüğümüz bir örnek aslında bu değil mi? Markalar bunu zaman zaman yaparlar. En basit örneği Amazon Prime aboneliğidir. Size ücretsiz kargo ve özel indirimler sağlar. Her ay bu abonelik için bir bedel ödersiniz.
Ama bu kartı çıkaran markaların şunu dediğini görmezsiniz, ben bu kartı bir borsada alıp satmanı sağlayacağım, hatta aldığından ucuza satma diye de kartın sayısını sınırlandırıp ara sıra piyasadaki kartları da toplayacağım….
E şimdi bu markanın amacı nedir allah aşkına? Müşterilerine ilave bir hizmet sunup ilave gelir elde etmek mi? Yoksa bu kartları bir yatırım aracına çevirip bir piyasa oluşturmak mı?
Benim kafam karıştı doğrusu.
Üstüne üstelik daha kritik bir konu var. Markanın bu vaatlerini kim denetleyecek? Öyle ya bu ReeCoin sıradan bir marka sadakat kartı değil. Piyasası var, arzı talebi var, yakım mekanizması var, teminat bırakma (staking) zorunluluğu ve özelliği var. Yani bu baya baya bir finansal ürün…
Peki ya denetim?
Eğer izahnameye “denetim” yazıp aratırsanız karşınıza hiçbir şey çıkmıyor. Ama marka da haklı, sonuçta en altta belirtmiş;
“Reecoin, kısmen veya tamamen değer kaybedebilir, her zaman transfer edilebilir olmayabilir, her zaman likiditesi mümkün olmayabilir, işbu whitepaper ile sunulması planlanan ancak garanti edilmeyen utility’lerden yararlanılmasında her zaman kullanılamayabilir.”
Olabilir yani…
Sevgiler