Borsadaki sesiz ortak artık sesini çıkartmaya başladı. Bugüne kadar hisse senedini alıp sadece hissenin değerini takip eden yatırımcı profili değişiyor. Finansal okuryazarlığın gelişmesiyle birlikte, yatırımcılar hisse senedini alkdığı şirketin ortağı olduğu bilincine ulaştı.
Bunun en yeni örneği olarak ünlü işadamı Eczacıbaşı Holding patronu Bülent Eczacıbaşı‘na bir grup yatırımcının mektup yazarak şeffaflık çağrısında bulunması oldu.
Söz konusu mektupta, Eczacıbaşı grup hisselerine yatırım yaptığını belirten borsa yatırımcısı Çetin Ganioğlu, ” hissedar olarak birçok bilgiden mahrum bırakıldığımı düşünmekteyim.” dedi.
Başta Bülent Eczacıbaşı da olmak üzer, Eczacıbaşı İlaç şirketinin yatırımcı ilişkilerine de göderilen mektupta şu ifadeler yer aldı:
ŞEFFAF OLUN!
Halka açık şirketlerde şirket ile ilgili finansal olan veya olmayan tüm bilgilerin hissedarlar ve diğer menfaat sahiplerine zamanında, doğru, eksiksiz ve analize tabii biçimde anlaşılır olarak açıklanması Türk Ticaret Kanunu ve Sermaye Piyasası düzenlemelerinin bir gereği, bir şartı olduğunda kanımca duraksama olamaz. Bu durumda halka açılma ile birlikte, şeffaflığın şirketler için borç, hissedarlar için ise bir alacak olduğunda da bir duraksama olmamalıdır. Kısaca, Eczacı İlaç’tan şeffaflık beklemek hissedar olarak benim hakkımdır.
Bu doğrultuda; aşağıda açıklamaya çalışacağım üzere hissedar olarak birçok bilgiden mahrum bırakıldığımı düşünmekteyim.
Bu bağlamda; Kartal ve Lüleburgaz’da bulunan taşınmazlardaki olumlu yönde oluşan son imar durumları gözetildiğinde; bu taşınmazların güncel değerlerini bilmek hakkımız olduğu gibi Silivri’de bulunan ve küçümsenmeyecek büyüklükte olan taşınmazla ilgili olarak da geleceğe dönük planların ne olduğunu bilmek hakkımızdır diye düşünmekteyim. Kısaca doğrudan veya dolaylı olarak sahip olduğumuz tüm taşınmazların güncel değerlerinin açıklanmadan şeffaflık ilkesinin yerine getirildiğinden söz etmek mümkün olmayacaktır.
Bunların yanında iştirakimiz olan ve kendi alanında dünya çapında olan Vitra Karo’nun bilanço verilerinin de açıklanması ve böylelikle şirketimize olan mali katkısının bilinmesi gerektiği düşüncesindeyim.
Ayrica artas insaata hasilat paylasimi yontemi ihale edildigi aciklanan cendere vadisinde 75 donum tasinmaza iliskin kap bildirimide eksiktir.
Cunki insaatin hangi tarihte baslayip tamamlanacagi aciklanmadigi gibi yaklasik 7 ay once yapilan bu bildirimden sonra bugune kadar devam eden surecte hicbir aciklama yapilmamistir.
Kisaca dogrudan veya dolayli sahip oldugumuz tum tasinmazlarin guncel degerleri ve surecleri aciklanmadan seffaflik ilkesinin yerine getirildiginden soz etmek mumkun degildir.
Son olarak belirtmeliyim ki, onca şirket arasında Eczacı İlaç’a hissedar olmamın ana etkeni; bugün aramızda olmayan ama hala aramızda yaşamaya devam eden başta çok değerli Sayın Nejat Eczacıbaşı olmak üzere bu topluluğun sanat dünyamıza yaptığı yüksek katkılardır.
Saygılarımla,
ĆETIN GANIOGLU