Reeder her tuşa basmış!

Reeder’ın Kripto Para Projesi Gerçekten Bir Blokzinciri İnovasyonu Mu?

Burak Özdoğan

Reeder’ın Kripto Para Projesi Gerçekten Bir Blokzinciri İnovasyonu Mu?

Reeder bugün yayımladığı bir KAP bilgilendirmesiyle Reecoin adlı bir kripto para çıkararak blokzinciri teknolojisine gireceğini açıkladı.

Her şeyden önce kişisel merakımdan Twitter’da KAP sonrasında yorumlara şöyle bir göz attım. Roketler havada uçuşuyor. Küçük yatırımcı haberden pek memnun!

Sonra elbette blokzinciri ve kripto varlıklarla yakından ilgilenen bir akademisyen olarak whitepaper’ı yani şirketin bu kripto varlığa dair izahnamesini merak ettim.

Bakalım bu kripto varlıkla ne yapmak istiyor şirket;

İzahnameyi baştan sonra okuduktan sonra bende uyandırdığı ilk izlenimi sizinle paylaşmak isterim;

“Reeder her tuşa basmış!”

Bir defa neden bu işe kalkıştıklarını açıkladıkları “problem” başlığında çok güçlü bir iddia var; dijital finans ekosistemini yeniden şekillendirmek! Aha! Demek ki bu kripto varlık bir finansal araç olacak! Ama bu epey tehlikeli bir su değil mi diye düşünmeden edemedim. Malum bu konuda halka açık bir şirketin yeterli regülatif ortam olmadan atacağı bir finansal ürün adımının riskleri de güçlü olacaktır.

Ancak metni okumaya devam edince işin daha ziyade bir pazarlama ve sadakat aracına doğru evirildiğini gördüm. Açıkçası metnin ilerleyen sayfaları başlangıçtaki problem ve çözüm bölümleriyle alakalı hiçbir şey vadetmiyor.

Reecoin hem bir para olmak istiyor hem bir yatırım aracıyım, bayilerim çok ürün satarsa coin yakarım, siz kazanırsınız diyor.

Hem pazarlama aracıyım, puan veririm, ayrıcalık tanırım diyor.

Bir yerlerde NFT ve sanat da gördüm!

Dedim ya her tuşa basılmış!

Kriptoyu hemen Şubat ayında satışa çıkarmayı planlıyorlar, yetkili kripto para alım satım platformu da belirlenmiş.

Ancak beni daha da şüpheye düşüren metnin en son kısmında yer alan şu cümle oldu (virgülüne dokunmadan aktarıyorum);

“Reecoin projesi, Sermaye Piyasaları Kurulu (SPK) gibi ilgili düzenleyici otoriteyle yakın iş birliği içinde geliştirilmiştir. Bu iş birliği, projenin finansal araçlar ve dijital varlıklarla ilgili mevcut regülasyonlara tam uyum sağlamasını amaçlamaktadır. Reeder Yönetim Kurulu, SPK ile ortaklaşa yürütülen çalışmalar sonucunda Reecoin’in regülasyonlara uygunluk iznini başarıyla almıştır.”

Başarıyla alınan bir regülasyona uygunluk izni… Sanıyorum yeni bir izin türüyle karşı karşıyayız. Keşke bu izne dair belgeyi biz “yatırımcılar” da görebilsek.

Açıkça söyleyeyim, ben ortada bu coinin ne işe yarayacağına dair somut bir vizyon göremedim. Her işe yaramayı vadetmesi ve arz yol haritasına ve coin adetine bakılırsa şirketin bu işten bolca para kazanmayı beklemesi dışında somut bir fayda görünmüyor.

Projeyi yakından takip edeceğim elbette ancak bir defa daha net bir şekilde anladım.

Özellikle küçük yatırımcılar için finansal okuryazarlık yetmez. Dijital varlık okuryazarlığı da artık somut bir ihtiyaç.

Exit mobile version