SPK da ‘’ORTA’’yı Unuttu!

Metin Yüksel yazdı:

Metin Yüksel

Metin Yüksel

Ne olacak bu ‘’Orta Direk” in hali. Rahmetli Turgut Özal’dan dillerimize yerleşmişti’’orta direk’’ kavramı. Aslında kısa ama çok şey anlatan bir ‘’sosyal model’’di.

Dengenin ana arteri ‘’orta direk’’ idi. Eğer orta direk güçlü ise’’şüphesi olmayan toplum’’ olmak mümkündü. Nitekim orta direk yıkıldı, etkisi mevduattan borsaya kadar yayıldı.

Orta büyüklükteki portföylerin olmayışı, BIST’teki 15 bin yatırımcı hisse senedi piyasasındaki toplam portföyün %80’nine sahip olması, yatırımcıların %56’sının portföyü 10 bin TL’nin altında olması ‘’Kâğıttan Getiri’’ şampiyonları yarattı. En ufak rüzgârda yıkılan, ilk üflemede uçan.

Sadece portföyler değil orta ölçekli firmalar da finansman bulamayıp adaya veda etmeye başladılar. Bankalar kapıyı gösterdi, SPK kotasyon şartları testine tabi tuttu.

Daha önceki dönemlerde ‘’Testsiz Sınava’’ giren şirketler bir şekilde halka arz oldular. Bunlardan bir kısmı sağladıkları finansmanı iyi kullanıp büyüyen, istihdama katkıda bulunan şirketlere dönüştüler.

2021 yılı ile başlayan ‘’kotasyon şartları’’ ile artık yılın son günü sadece ‘’milli piyango’’ çekilişi beklenen gün olmaktan çıktı. Acaba SPK kriterleri ne getirecek heyecanı ile ‘’Bülten’’ beklenmeye başlandı.

Ve geçmiş yıllarda bu elekten geçemeyip ‘’iç Organizasyon” nu halka açılmaya göre hazırlayıp, finansman arayan firmalar ve bu yolda oldukça yüklü masraf yapanlar ‘’kriter kurasına’’ baktıklarında vuslatın başka bir bahara kaldığını gördüler.

Kısaca kriterleri özetleyelim;

2022                          2023

Ciro            270.000.000 TL      750.000.000 TL

Aktif            450.000.000 TL     1.500.000.000 TL

Geçen yıl “Ne Olacak Orta Büyüklükteki Firmaların Hali?” diye yine benzer bir yazı yazmıştık.

Ekonominin en dinamik ve denge unsuru olan bu firmalara kapıyı göstermek çözüm mü?

Son yıllarda halka arzlardaki ‘’makul şüphe’’ fiktif ciro ve aşırı değerleme olmuştur.

Bu konu da yazılacak çok şey var. Bu düzenleme ile halka arz yükünü azaltmak hedeflense de sermaye piyasasının amacı olan ‘’finansman ihtiyacı’’ ilkesi özellikle ‘’orta büyüklükteki’’ firmalar için rafa kalkmamalı.

‘’SERMAYE PİYASASI’’ kaynak arayan ve kaynak sunan yatırımcıları bir araya getiren piyasa olması vesilesiyle elinde kaynak olan yatırımcı kendi profiline uygun yatırım arayacaktır.

YETER Kİ yatırımcının profiline uygun pazar olsun.

Her şeyde ‘’denge’ ’yılı, işin ortası olsun ki ‘’denge’’ gelsin.

Exit mobile version