İmtiyaz konusu halka açık şirketler cephesinde en çok tartışılan bir konu.
Bu konu tartışılacak tabi ki. Ancak öyle ‘’imtiyazlı patronlar’’ var ki ‘’imtiyazlı oyuncular ‘’dahi illallah demiş durumda.
Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından imtiyaz düzenlemesine getirilen kısıtlamaya rağmen ‘’imtiyazlı patronlar’’ %2-3 pay sahipliği ile şirketi yönetirken, finansman ihtiyaçlarını yatırımcıdan karşılamayı huy haline getirmişler.
Cuma günü hem de piyasada birkaç spekülatör için söylenti çıkmışken, söylentilerin kaynağı CEMAS (Çemaş Döküm Sanayi A.Ş) hissesindeki değer kaybı ile ilişkilendirilmişken, hatta spekülatör kaynaklı satışlar sanılıp ‘’sinkaflı‘’ küfürler edilirken, bu ortamda dahi gerçeğin bir ortak satışı olduğu Pazartesi gelen açıklama ile ortaya çıktı.
Holding’in ‘’KÜÇÜK ORTAGI’’ ’nın 23 milyonluk satış haberi bu sabah Kamuyu Aydınlatma Platformu’na düştü.
Hem de bu işlemler, Borsa İstanbul’un 150. kuruluş yıl dönümünün kutlandığı, birçok şirketin hissesine sahip çıkma çabasının olduğu Sayın Cumhurbaşkanı ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in BİST’in önemini vurguladığı günde gerçekleşti.
IŞIKLAR İNŞAAT aktifinde bulunan 39.600.000 adet hissenin 23.000.000 adedini, piyasaların spekülasyonla çalkalandığı, kırılgan olduğu satış tuşunda beklediği günde ‘’sesiz sedasız’’ satıvermiş.
Ama yüzde 3’ün altında bırakmış. Geçmişte almış olduğu cezalardan sonra yasalar neyi uygun görüyorsa ona riayet etmiş, yasalara uyum tamam ancak etik kodlar imtiyaza takılmış.
2000’li yıllarda özkaynakları eksiye düşmüş bir şirketin, esas faaliyet konusu fiktif değerlemelerle yarattığı hisse senetleri satışından kazanılan nakittir. Piyasanın en ünlü ve gövdeli oyuncularını dahi çalımlama ustası olarak sermaye piyasalarında yerini alan Siyah Kuşak sahibi Rıza Işıklar’ın;
• Borsada piyasa oyuncuları ile ilgili dolaşan söylentinin yoğunlaştığı bir tarihte borsadaki söylentiyi pekiştirme amacı mı vardı?
• Özkaynakları eksi iken, İştirak Değerlemeleri ile elde edilen (nakit sermaye değil) hisse senetleri satışı ve bedelli sermaye artırımlarından elde edilen kaynaklar yetersiz mi kaldı? Ya da kaynaklar heba mı oldu?
• Nasıl bir nakit ihtiyacı oluştu da mali yıl içindeki hakkını ‘’joker’’siz kullandı?
• %3 altındaki satışlarda ‘’kaynak nereye lazım’’ sorusu yasal onaya tabi olmasa da piyasadaki olumsuzluğu beslerken, yatırımcılar yani aslında ortakların çıkarları niçin gözetilmedi?
• “İmtiyazlı patron’’ borsayı geçim kapısı yaparak, İMTİYAZI kötüye kullanabilir mi?