Borsada Gübre Faciası!

Borsa İstanbul kabus gibi bir düşüş yaşıyor. 2019 yılında 3 liradan işlem gören Gübre Fabrikaları geçen hafta 400 lirayı gördükten sonra 191 liraya geriledi. Değer kaybı yüzde 50'ye ulaştı.

Borsa İstanbul kabus gibi bir düşüş yaşıyor. 2019 yılında 3 liradan işlem gören Gübre Fabrikaları geçen hafta 400 lirayı gördükten sonra 191 liraya geriledi. Değer kaybı yüzde 50’ye ulaştı. 2019 sonunda 2,97 TL olan Gübretaş hissesi, bu yıl aralık ayı başında 392 TL’ye kadar yükseldi. Hisse fiyatındaki artış 5 yılda 130 katı aştı.

Yüzde 75,95’lik hissesi Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği’ne ait olan Gübretaş’ta, halka açık olan yüzde 23,43’lük payın yüzde 8,28’inin Oğuzhan Şahinkaya isimli kişiye ait olması dikkat çekiyor.

Normalde gübre üretimi yapan Gübretaş’ın yükselişinde, 2020 yılında Bilecik’in Söğüt ilçesinde keşfedildiği açıklanan 109 ton rezerve sahip altın madeni etkili oldu.

1 Ekim 2020’de şirket, Borsa İstanbul’da en yüksek piyasa değerine ve en yüksek işlem hacmine sahip 30 şirketin performansını takip eden BIST 30 endeksine dahil edildi.

Gübretaş hisseleri, 18 Aralık Pazartesi günü şirket tarafından Kamuoyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yapılan açıklamayla düşüşe geçti.

Söz konusu açıklamada, şirketin bedelsiz sermaye artırımı başvurusunun Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından reddedildiği duyuruldu.

Şirket, 5 Haziran 2023 tarihindeki KAP açıklamasında, 334 milyon TL’lik sermayesinin yüzde 300 artışla 1 milyar 336 milyon TL’ye yükseltilmesi için SPK’ya başvurduğunu duyurmuştu.

Gübretaş’ın 18 Aralık tarihli KAP açıklamasında, SPK’nın 7 Aralık 2023 tarihli toplantısında bu talebin reddedildiği aktarılarak “şirketimizin bağımsız denetim raporundaki sınırlı olumlu görüşe dayanak olan ve bağlı ortaklığımız Razi Petrochemical Co.’nun taraf olduğu davaya ilişkin olarak karşılık ayrılıp ayrılmayacağının konsolide finansal tablolarımızda yarattığı belirsizlik nedeniyle, olmayan kaynaktan sermaye artırımına yol açma riski ve muhasebenin ihtiyatlılık ilkesi de dikkate alınarak, “bedelsiz sermaye artırımı başvurumuzun bu aşamada olumsuz karşılanmasına karar verildiği” şirketimize bildirilmiştir” denildi.

Gübretaş’ın İran’daki bağlı ortaklığı Razi Petrochemical aleyhine “fazla gaz tüketimi” nedeni ile yerel mahkemede 330 milyon dolar tutarında dava açılmıştı.

Exit mobile version