Denizbank, Selçuk İnan, Emre Çolak, Emrah Çolak ve Mert Çetin hakkında tefecilik, nitelikli dolandırıcılık, vergi kaçakçılığı ve Banka İtibarının zedelendiği iddialarıyla İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına ayrı ayrı suç duyurularında bulundu.
Suç duyurularında söz konusu kişilerin, tefecilik suçlarında dahi rastlanması zor, ABD Dolarına yıllık basit yüzde ikibirlere varan oranda fahiş faiz beklentisiyle bir saadet zinciri oluşturdukları belirtildi.
Banka ayrıca, adı geçen kişilerin hem kendileri hem avukatları vasıtasıyla yazılı ve internet basınına yaptıkları açıklamalarda, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığında verdikleri ifadelerde ve sundukları belgelerde bazı gerçekleri değiştirip, saadet zinciri yapısından önceden haberdar olmalarına rağmen bilinçli olarak Bankadan gizlediklerine yönelik deliller sundu. Ayrıca, şüphelilerin hem vaat edilen yüksek faizi alamaması hem de ana paralarını kaybetmeleri sonrası gerçeğe aykırı beyanlarda bulunarak, ellerindeki sahte belgeleri de kanıt gösterip, bu paraları bankadan tahsil edebilmek için girişimde bulundukları ifade edildi.
Suç duyurularında, bu kişilerin, bankaya karşı olan girişimlerinde kullandıkları belgeler ile daha önceki savcılık ifadelerindeki farklılık ve zıtlıklara da yer verildi. Ek olarak, bu işlemlerin Vergi Usul Kanunu uyarınca vergi kaçakçılığı suçu da oluşturduğu ve şüphelilerin eylemlerinde kullandıkları belgelerdeki tutarlara ilişkin para kaynakları ile nakit hareketlerinin MASAK tarafından da araştırılması gerektiği görüşü yer aldı.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Banka ve dokuz Yönetim Kurulu Üyesi hakkında 19 Ekim’de takipsizlik kararı vermişti.