Ekonomist Toptaş: Harcamalarınızda savaş ekonomisine geçin

Ekonomist Dr. Ayhan Bülent Toptaş, “Bu bir savaş durumu. Biz de bölgeye çok yakınız. O nedenle ihtiyatlı bir politika izlememiz gerekiyor.

Dr. Ayhan Bülent Toptaş

Dr. Ayhan Bülent Toptaş

Türkiye’nin yakın çevresinde meydana gelen savaşlar ülkenin ekonomisine de olumsuz yansıyor. Son olarak meydana gelen İsrail-Filistin Savaşı da bu olumsuzluğa katkı koyan en büyük nedenlerden biri oldu. Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Ekonomist Dr. Ayhan Bülent Toptaş, “Bu bir savaş durumu. Biz de bölgeye çok yakınız. O nedenle ihtiyatlı bir politika izlememiz gerekiyor. Borsadaki inişin veya doların değer kazanması gibi sorunlar da gelişmelere bağlı. Hiç beklemediğimiz bir olay olarak başladı. Biliyorsunuz ki Akdeniz’e ABD’ye ait bir donanma, İngilizlere ait bir donanma geliyor. Çin’in de geleceği söyleniyor. O nedenle ihtiyatlı bir para politikası ve maliye politikası izlememiz gerekiyor” sözlerini kaydetti.

HARCAMALARIMIZI KISMAMIZ GEREKİYOR
Son gelişmelerle birlikte özellikle vatandaşlardan kamu kurumlarına kadar bir çok alanda herkesin harcamalarına dikkat etmesi gerektiğinin altını çizen Ekonomist Dr. Toptaş, “Bu dönemde harcamalarımızı kısmamız gerekiyor. Para politikası noktasında da dikkatli bir politika izlememiz gerekiyor. Merkez Bankası’nın faiz artırmasının yolunu açıyor. Şöyle halen negatif faizdeyiz. Hala da yükseltilmesi düşünülüyor. Bir sonraki toplantıda tekrar bir faiz artışı gerekebilir. Bu bizi bir süre için harcamalarımızı kısmaya yönlendirecek. Kamu maliyetinde daha dikkatli harcama yapmamız gerekebilir. Bu firmalar ve hane halkları için de geçerli. Onlar da ihtiyatlı moda geçebilirler” diye konuştu.

OVP HEDEFLERİ DEĞİŞECEKTİR
Türkiye’nin savaşa çekileceğine dair somut bir bilgi olmadığının ancak bölgede yaşanan gelişmelerinin ve Suriye’deki durumun piyasaları etkilediğini aktaran Dr. Toptaş, “Savaş ülkenin ekonomik aktivitesini yavaşlatabilir. Yatırımları özellikle yavaşlatabilir. Satışları yavaşlatabilir. Bazı yönlerden hızlandırabilir, bazı yönden yavaşlatabilir. Eylül ayında Orta Vadeli Program (OVP) hazırlanırken böyle bir varsayım yoktu. Bu programdaki hedefleri değiştirecektir. Belki o planın revizyonuna kadar gidecektir. Bu vatandaşların dikkat etmesi gereken şey böyle durumlarda aşırı harcamalarda bulunmamaları. Hane halkı şunu düşünmek zorunda… Yarın bir kıtlık olabilir mi? Ekonomik daralma olabilir mi? Ekonomik daralma insanların işlerini kaybetmesine neden olabilir. Genel olarak savaş Rusya Ukrayna savaşı da ekonomik açıdan büyümeyi olumsuz etkiledi. Yatırımı üretimi olumsuz etkiledi. Her savaş üretimi yatırımı ve genel olarak ekonomiyi olumsuz etkiler. Savaşanların dışında yakın ülkeleri de etkiler. Herkes harcamalarından kısarak tasarruf eder karşılık verir” şeklinde konuştu.

Toptaş, “Bir hafta sonra bir ateş kes ilan edilir ortam düzelir ama bilemiyoruz. Şu anki görünüm bir momentum kazanarak ilerlediğini gösteriyor ve bu da dünyayı olumsuz etkilenecektir” dedi.

 Didar DEMİRCİ-EGE HABER

Exit mobile version