Yüzde 82 faiz mi olur? Yatırımcı harçlık peşinde aracı kurumlar faiz derdinde!

Analist Yunus Kaya, aracı kurumların faiz gelirini yazdı:

Borsa İstanbul

Borsa İstanbul

Bir Aracı Kurum mesaj atmış: “Kredi faizimizi % 79.5’dan % 82’ye yükseltiyoruz. Temerrüt de % 110” Hey Maşallah! Kendisi % 40 ile bonodan borçlanıyor. Yatırımcıya 2 katından satıyor. Tabii ki de bankalardan iyi kazanırlar.
Bunun üzerine 2023/6 dönemi aracı kurumlar analizi yaptım. Tabloyu paylaşıyorum. Yorumlarım aşağıda;
– Sektörün faaliyet geliri toplamı 6 ayda 2022/6’ya göre % 163 artışla 24.2 milyar TL’ye ulaştı. Bu gelir, 2021 tümünden daha fazla!
-Sektör gelirinden aldıkları paya göre baktığımızda banka kökenli kurumların son yıllarda büyüyen pastaya rağmen paylarını büyüttüklerini görüyoruz. 2021’de % 15.6 pay alan İş Yatırım, şimdi % 22.6 paya ulaştı. Piyasayı da domine ediyor. Bakın 521 milyon TL hisse komisyon geliri var sadece. Faaliyet gelirleri 5.5 milyar. Yani % 10’u hisse komisyonundan. Net kar ise 4 milyar TL. Çünkü Kurum portföyünü yöneterek piyasadan para sağıyor resmen 🙂 3.3 milyar TL 6 aylık geliri var oradan. Garanti, Ak ve Deniz Yatırım paylarını artırırken Yapı Kredi, OYAK ve Ziraat sektör büyümesine yetişemediklerinden pay kaybettiler.
-Sektör toplamında müşterilerden alınan komisyon toplamının % 20 fazlası kadar kredi faizi alındığı görülürken bazılarında hisse hacminin 6-7 katı kredi faizi aldığı görülüyor. Bu oranda en yüksekte sırasıyla AHLATCI, A1, ICBC, TRIVE, PHİLLİPCAPİTAL, INVEST-AZ ve PİRAMİT diye gidiyor.
-Kredi gelirleri o kadar büyük (ilk 6 ay: 8 milyar TL) ama sektörün başka gelirleri de var. Bu yüzden sektör toplamında faaliyet gelirlerinin % 33’ü (Yani üçte biri) kredi geliri. Ama bazı şirketlerde tamamına yakını krediden. A1’de tamamı, PHİLLİPCAPİTAL’de % 74’ü, ICBC‘de % 71’i, INVEST-AZ‘de %69’u, MARBAŞ’da % 68’i, ALNUS’da %63’ü kredi gelirlerinden sağlanmış.
-Sektörde çalışan sayısı 7122’ye yükselmiş. Bunlar için ortama brüt aylık personel gideri 78 bin TL olmuş. (50 bin TL civarı nete geliyor ama yabancılar bunu birazcık yukarı çekmiş.) Personele toplamda 6 ayda 3.3 milyar TL ödeyen patronlar 8 milyar TL kredi geliri ile bunun 2.4 katını kazanmış. Bu oran, AHLATÇI’da 14 kat, A1’de 11 kat, PHİLLİPCAPİTAL’de 5.8 kat, TACİRLER’de 4.9 kat olmuş.
-Borsa Uzmanları Derneği olarak SPK’ya Aracı Kurum faizlerine üst sınır getirilmesi konusunu açtık. Ancak serbest piyasa şartları gereği bunun olamayacağı ifade edildi. Dolayısı ile bugün % 110 lara ulaşan temerrüt faizlerinin % 200 lere yaklaştığı günleri görebiliriz. Buna dikkat edelim.

Saygılarımla,

 

Yunus Kaya

Exit mobile version