Herkes birden KKM’den döviz mevduata geçse ülkede döviz biter mi?

Merkez Bankası eski baş ekonomisti Hakan Kara herkesin sorduğu o soruya yanıt verdi:

Merkez Bankası eski başekonomisti Hakan Kara

Kur Korumalı Mevduat hesabının fişini çeken ekonomi yönetimi ilk adımı bankaların atmasını istedi. Bankalara yenilemelerde normal TL mevduatını tavsiye etmeleri önerilirken, çözülme özellikle kamu bankalarında hızlandı. 5 milyar dolar civarında bir rakamın döviz mevduat hesaplarına kaydığı belirtiliyor. Bu süreçte en çok tartışılan konu ise herkesin birden döviz mevduatına geçmesi.

Merkez Bankası eski baş ekonomisti Prof.Dr.Hakan Kara herkesin sorduğu o soruya yanıt verdi.

Herkes birden KKM’den döviz mevduata geçse ülkede döviz biter mi?

“Kamuoyundaki yaygın kanaatin aksine, herkes birden KKM’den döviz mevduata geçse ülkede döviz bitmez.
Çünkü TCMB KKM karşılığı sattığı dövizi banka ile swap yaparak geri alabilir. Yani KKM’deki paranın hepsinin döviz mevduata dönüşmesi durumunda bile TCMB brüt rezervini azaltmadan yola devam edebilir (tabii insanlar parasını bankadan çekip yastık altına koymak isterse, işte o zaman sorun olur çünkü ortada bu kadar likidite yok, fakat bu ekstrem bir durum)

Peki TCMB’nin dövizi devridaim yapabilmesi KKM’den hemen sorunsuz çıkılabileceği anlamına mı gelir mi?

Hayır, çünkü KKM’nin kısa sürede dövize dönmesi durumunda TCMB’nin net rezervi -200 milyar dolara düşeceği için merkez bankası her kur artışında devasa zararlar yazmaya başlar, parasal kontrolü iyice kaybeder. Bu da hiperenflasyon riski yaratır.

KKM’yi tasfiye ederken bu tip sorunların yaşanmaması için kamu dışındaki birimlerin TL riski almayı kabul etmesi, yani yeterli sermaye girişinin olması ve/veya yurt içi yerleşiklerin TL tasarruflarını artırması gerekir (kısa vadede cari işlemler fazlasının olmayacağını varsayıyorum).

Bu da ancak TL tasarrufların cazibesinin artırılması ve güven veren bir para politikası dahilinde enflasyon/kur beklentilerinin normalleşmesi ile mümkün olabilir.”

Exit mobile version