Sosyal medya alemine, finansal bilgiye aç olan okurlarıma selamlar… Sizlerden gelen istek üzerine #BYDNR namı değer Baydöner Restoranları A.Ş. yi inceliyoruz bu hafta da…
Benim gibi döner ve iskender sevenler mutlaka tanıyacaktır firmayı. Fiyat pahalılığında unuttu iseniz izahnameye çok güzel fotoğraflarını koymuşlar. Bilmeyen baksın anlasın diye galiba, belki yabancı yatırımcı için konulmuştur bilemiyorum ama menü tadında farklı bir halka arz izahnamesi ile karşı karşıyayız.
Şirketin finansallarına bakış atmaya başlayalım. Dönen varlıklar bankada bulunan nakit, genelde bayilerde olan ticari alacaklar ve stoklardan oluşmaktadır. Özellikle stoklar geçmiş dönemlerden günümüze ciddi artış göstermiş durumda. Çok şubeli yapılarda stokların tespit edilebilmesi, doğrulanabilmesi ciddi sorun. Dışardan destek alınmadan dönem sonu sayım yapabilmek nerdeyse imkansız. 161 adet şube/bayisi olan bir yapıdan bahsediyoruz. Karlılıklarda özellikle ara dönemlerde önemli değişimler gözlemleniyor. Stokların dönem sonu sayımları bu noktada önem kazanıyor. Çünkü ülkemiz gerekleri de ortada kar planlamasının vazgeçilmez bir unsurudur stoklar…
Dananın kuyruğu duran varlıklarda kopuyor. Mucize gibi yetiştin IAS 16 ve IFRS 16?
Hepimizin bildiği bir çok şirketin mağdur olduğu kotasyon şartları Aralık 2022’de ciddi derecede artırıldı. Hatta bu belirleme belki SPK tarihinde geri dönük olarak da yeniden belirlendi. Buna göre bir şirketin BİST’de işlem görebilmesi için 2021 yılında aktif toplamı 300 milyon TL, cirosunun 180 milyon TL, 2022 yılında ise aktif toplamının 450 milyon TL ve cironun da 270 milyon TL olması gerekiyor. Hal böle olunca mevcut şartlar da zorlaşınca şirketler denetçiler üzerine ciddi baskılar kurmakta, belki denetçiler bu durumu başka amaçlarla da kullanabilmektedir. İncelememiz yaptığımız döneriyle meşhur şirketimizin aktifinden duran varlık değerlemesini kiralanan yani benim olamayan alanların aktifleştirilmesine isabet eden tutarları çıkarttığım zaman halka arz kriterlerinin çok uzağında kalıyoruz. Her zaman dediğimiz gibi hesaplama detaylarını bilmediğimiz için fazlaca detayına giremiyoruz. Sadece aktifte önemli yer tutan ve görece önemli olan kalemlere ilişkin yorumlarımızı yazıyoruz. Sizlere özet bir tablo bırakıyorum.
Gelelim pasif tarafa, burada da en ciddi kalem kiralanan şubelere ilişkin aktifleştirilen ve gelecekte itfa edilecek olan kira giderlerinin toplamı yaklaşık 173 milyon TL (2022 yılı itibari ile) tutarında aktifte ciddi bir yer tutuyor. 2023 yılı 3 aylık dönemde bu tutar 252 milyon TL’ye ulaşmış durumda. Yani bu tutar kadar pasif ve dolayısı ile aktif yaratılmış diyebiliriz.
Burada önemli olan nokta şirketin dönen varlıklarını kısa vadeli borçlarını karşılamaya yetmemesi yani teknik adı ile cari oran negatif durumda. Halka arz gelirleri ile umarım borçlar kapatılır ve faaliyetlerde sorun yaşanmaz. Elbette sayın okuyucularım arz öncesi süreçte bu konular SPK ve BİST uzmanlarınca sorgulanıyor ve bir rapora bağlanıyor bu raporlar kamu ile paylaşılmadığı için nasıl bir açıklama yapıldı şirket yetkililerince ve kamu uzmanları konuyu nasıl değerlendirdi bilemiyoruz.
Diğer önemli bir nokta da şirketin 2022 yılında sermaye artırımı yapmış olması ancak SPK’ya göre düzenlenen raporlarda yeteri kadar kar olmadığı için şirket geçmiş yıl karları negatife dönmüş. Normal olarak düşük olanın yapılması yani vergi kanunlarına ve SPK’ya göre tutulan kayıtlarda hangi tutar düşük ise o tutar kadar sermayeye eklenebilmesi daha doğru olacaktır. Ancak burada da nasıl bir yorum yapılarak ilerlendi bilemiyoruz. İzahnamade de herhangi bir açıklama göremedim açıkçası.
#BYDNR halka arzı borsamıza hayırlı olur inşallah, üretim ve enerji şirketlerinden sonra fark getirecektir diye düşünüyorum….
Önemli gördüğüm noktalar bunlar sorunlu severler.
Baktım bana rakip gelmiş adı da “kırmızı karınca”… Sorunlu mu yaman kırmızı mı… göreceğiz…