SASA’yı kim Kurtaracak?

Borsa Meddahı Yazıtı: Aliye'yi Kurtaramamıştık, peki ya SASA?

Meddah

Meddah

ALİYE’ Yİ KURTARAMAMIŞTIK, PEKİ YA SASA?

Karıncalar Platformu ses getirmeye ve haklı çıkmaya devam ediyor. Daha önceleri birçok kez dile getirdiği “SASA” nedeni ile “SASANİLER” tarafından sosyal medyada ve hatta özelden saldırılara uğrayan “KARINCALAR” bir kez daha gündemi belirledi. Ne demişti M.YÜKSEL kısaca hatırlayalım;

“SASA pandemi döneminde, 2020 yılında dikkatimi çekmişti. Esas Faaliyet Karı yaklaşık %400 artınca, sektörün duayeni bir dostumu aradım, bana ‘’SASA ’nın aldığı teşvikler ile birlikte polyester üretiminde tekel olduğu ve 90 cente ürettiği mamulü 1.60 dolara sattığını ve kapısında sıra olduğunu” söyleyince çok etkilendim. SASASI OLANIN TASASI OLMAZ, diye yakın dostlarıma hikâyeyi anlattım, sonrasında bu laf slogan haline geldi. “Yerli ve Milli’’ sloganında vücut bulan ekonomik hamle döneminde, müthiş projenin talihlilerinde biri de “SASA” olmuştu. Gümrük vergisi muafiyeti, KDV istisnası, 10 yıla kadar SSK işveren desteği, yatırım tutarının %49’una kadar devlet sermayesi desteği gibi birçok avantajlar. “Yerli ve Milli üretim” politikalarının desteklediği “SASA” gurubu, yukarıda belirtilen teşviklerden faydalanarak, yatırım kararlarını arka arkaya aldı. Teşviklerle birlikte MEHMET ŞİMŞEK ve Eski BİST başkanı İBRAHİM TURAN ’ın sahibi olduğu QUNTA FİNANSAL DANIŞMANLIK desteği ile 200 milyon Euro tutarında hisse ile değiştirilebilir tahvil ihracı gerçekleştirdi.”

  1. YÜKSEL ’in 2020 yılında SASA ile ilgili hikâyesi, o zamanlar ortalıkta gözükmeyen SASANİLER ya pek farkında değildi ya da SASA ile ilgili duydukları işlerine geliyor, hoşlarına gidiyordu ki bu kadar saldırgan değillerdi. Ta ki; Erdemoğlu’nun “benim hissem çok pahalı” dediğinde, SASANİLER Erdemoğlu’na “Sen bu işi bilmiyorsun vs” diyene kadar. Yine M. YÜKSEL ’den devam ediyoruz;

“Sonunda SASA yönetim kurulu başkanı benim hissemin değeri 80 TL’den fazla değildir derken bir kez daha dikkatimi çekti. Gerçekten kim haklı ‘’SASANİLER’’ mi? ‘’PATRON” mu? deyip yılsonunu bekledim. 31.12.2022 mali tabloları ilan edilince ‘’Yol Arkadaşı’’ SASA ’nın yola çıkamayacak kadar sağlık sorunları olduğu görülmekteydi. Kapsamlı mali analizi bir sonraki yazıya bırakıp  “borçluluk’’ sorunu ile şirketin olası ’’geri ödeme ‘’riskine değinmeye çalıştık tabii ki “KARINCALAR” ile. Öncelikle borçlanma da temel parametre olan FAVÖK 2021 yılında 2,79 milyar TL iken 5.97 milyar TL’ye çıkmış, FAVÖK ’te ki bu artışa rağmen FAVÖK/Finansman Gideri ise 2021 yılında 7.18 iken 2022 yılında 2.94 ‘e düşmüş. Firmanın artan kısa vadeli borçları nefes almayı zora sokmuş iken, artık pazar payındaki daralma ‘’faiz’’ ödemelerinin bile borçla yapılacak noktaya gelmesine neden olmuş.”

Aslında M. YÜKSEL ne de güzel anlatmış değil mi? Ama anlayana. Anlamayan saldırdıkça saldırmış. Özel odalarda salladıkça sallamış. Son 6 aylık bilanço ile de haklılığı ortaya çıkmış. Peki ne olmuş 6 aylık da bir de ona bakalım;

KARINCALAR DİREKTÖRÜ S. GÖKTEN hocamızdan müthiş bir tespit gelmiş; “SASA ‘da yaklaşık 7 mil. TL’lik vergi teşvik geliri yazılmasa; toplamda 7.7 mil. TL’lik bir zarar söz konusu. Kısaca şayet teşvik geliri (fiktif gelir) olmasa, Özkaynak yani firma defter değeri 7,7 milyar TL erimiş olacaktı. UFRS çerçevesin de vergi teşvik geliri, gelecekte elde edileceği varsayılan kardan teşvik kapsamında ödenmeyecek vergi kısmını içeriyor. Yaklaşık 7 milyar TL yazılan bu geleceğe yönelik varsayımda dahi yaklaşık 700 milyon TL zarar söz konusu. O halde kritik soru şu: SASA tüm vergi teşvik gelirini 6 aylık finansallarda yazarak zararı az göstermek uğruna kullandı mı? Yani geriye ne kaldı? Ayrıca, %20 kurumlar vergisi oranı varsayımı ile yazılan 7 milyar TL vergi teşvikinin gerçekleşmesi için ilerleyen dönemlerde şirketin bunun en az beş katı net kar elde etmesi gerektiğini unutmayalım!

GELELİM FİNANSALLARA;

TOPLAM KISA VADELİ YABANCI KAYNAKLAR, yani şirketin 1 yıl içinde ödemekle yükümlü olduğu borç rakamı %82,9 artmış. Kısa Vadeli Finansal Borçları, yani bankalara olan kısa vadeli borçları %111,4 artmış. Satış Hasılatı %0,1, Satışların Maliyeti %15,3, Brüt Kar %39.4, Esas Faaliyet Karı %49.4, FAVÖK %44.3 ve nihayetinde Net Kar %112,6 azalmış. Net Borç/FAVÖK oranı bile Türkiye şartlarında 3’ün altında ise ideal olduğu kabul edilir, SASA’da bu oran yaklaşık 11.

6 aylıkta gelen 2.163 milyar TL FAVÖK ile bu borçtan nasıl kurtulacak şirket. Hali hazırda yatırımlar devam ederken yeni gelen GES yatırımı tutarı 25 milyon dolar. Buda yeni borçlanmalar demek. Nasıl kurtulacak şirket bu durumdan? Erdemoğlu’nun elinde bulundurduğu hisseler düşünülürse çözümün birinci ayağı olan “yüksek oranda bedelli sermaye artırımı” zor gibi duruyor. Çözümün diğer bir ayağı ise yabancı ya da yerli ortak, 11,3 milyar dolar veya 305,8 milyar TL piyasa değerinden ortak bulunabilirse helal olsun.

SİZCE SASA NASIL KURTULUR?

Exit mobile version