İŞLETME SERMAYESİ nedir?
İşletme sermayesi, finansal durum tablosunda dönen varlıklar olarak raporlanan ve işletmenin faaliyetlerini yerine getirmek için ihtiyaç duyduğu fondur.
İşletme sermayesi düzeyini faaliyet döngüsü belirler. Faaliyet döngüsü, faaliyetler için kullanılan fonun nakit ve nakit benzerleri (kasa) ile başlayarak önce stoklara, sonrasında alacağa ve nihayetinde tekrar nakit ve nakit benzerlerine (kasa) dönüştüğü süreci ifade eder. Kasada başlayarak kasada sona eren bu süreç ne denli uzun ise işletme sermayesi ihtiyacı o denli artar. Örneğin hizmet işletmelerinde bu süreç göreceli olarak kısayken, ağır sanayi işletmelerince bu süreç göreceli olarak uzundur.
Nakit, stok ve alacak yönetimlerinin hedefi faaliyet döngüsünün süresi üzerindeki olumsuzlukların minimize edilerek işletme sermayesi düzeyini azaltmaktır. Örneğin alacak tahsilatlarının gecikmeksizin yerine getirilmesi, işletme sermayesi yönetiminin optimize edilmesini temin eder.
Kapasite (duran varlık) artışı işletme sermayesi ihtiyacını artırır. Gerek tam kapasiteye erişmek için katlanılan giderler gerekse de kapasite artışına dayalı olarak artan sabit gider düzeyi; işletmenin faaliyetlerini yerine getirebilmek için daha fazla fona ihtiyaç duymasına neden olur.