Karınca HapFinans Günün Kavramı ve Tanımı : COIN HALKA ARZI (ICO) nedir?

Karınca HapFinans Günün Kavramı ve Tanımı : COIN HALKA ARZI (ICO) nedir?

COIN HALKA ARZI (ICO) nedir?

COIN HALKA ARZI (ICO) nedir?

Sponsorlu Bağlantılar

COIN HALKA ARZI (ICO) nedir?

Coin Halka Arzı, yani Initial Coin Offering (ICO), bir blokzinciri projesinde kullanılması planlanan kripto varlığın ilk defa halka arz edilmesi yoluyla fon toplanan bir proje finansman modelidir.

Coin halka arzında, blokzinciri projesini oluşturan kurucu ekip ve varsa ilk çekirdek yatırımcıları, projenin teknik detaylarını ve amacını içeren bir “whitepaper” yani tanıtım makalesi hazırlarlar. Sonrasında ise projeye dair bir kampanya süreci yürüterek bireysel yatırımcıları gelecekte bu projenin sahip olacağı değere dair ikna etmeye çalışırlar.

Bir nevi kitlesel fonlama olan ICO modelinde bireysel yatırımcılar, sahip oldukları Bitcoin gibi kripto paralarını söz konusu projenin coin ya da tokeniyle değiştirmeyi kabul ederler. Böylece proje, hayata geçmek için ihtiyaç duyduğu finansmana kripto para eliyle kavuşmuş olur. Öte yandan projeye destek olan bireysel yatırımcıların başlangıçta elde ettikleri coin ya da tokenin hiçbir değeri yoktur. Bu kişiler, söz konusu projenin hayata geçmesinden sonra ellerindeki kripto varlıkların değerleneceği beklentisiyle ICO’ya katılırlar.

Dünya genelinde bugün kullanımda olan birçok blokzinciri tabanlı proje ICO yöntemiyle finansman sağlamış ve hayata geçmiştir. Bunlar arasında en popüleri Ethereum blokzinciri olmuştur. ICO sonucu elde edilen finansmanın nasıl kullanılacağına dair her ne kadar projenin kampanyası sürecinde yatırımcılara belirli taahhütler verilse de nihai karar tamamen söz konusu projenin sahiplerine aittir. ICO modeline dair dünyanın birçok ülkesinde herhangi bir yasal düzenleme bulunmaması sebebiyle bu yatırım ve finansman modeli büyük dolandırıcılıklara ve hayali projelerle küçük yatırımcıların hiçbir zaman değerlenmeyecek coin ve tokenlerle başbaşa kalması gibi sonuçlara yol açabilmektedir.

Sponsorlu Bağlantılar

Exit mobile version