Bankacılar İçin Adil Değer

Doların adil değeri olur da büyük baskı altında ve ağır koşullarda çalışan bankacılar için olmaz mı? Usta bankacı Hanife Fişek, Bankacılar İçin Adil Değeri yazdı:

Hanife Fişek

Hanife Fişek

Sağlıklı ruh haline sahip insanların özelliklerinden biri , kendilerine duydukları saygı, yaptıklarına yükledikleri anlam , emeklerine biçtikleri değer … bulundukları ortamdaki insanlar tarafından ( ne yaparlarsa yapsınlar , ne kadar çabalarlarsa çabalasınlar …) aynı şekilde karşılık bulmadığında o ortamda daha fazla kalmama iradesini, cesaretini gösterebilmeleri, daha iyisi için eyleme geçebilmeleri ya da bulundukları yeri değiştirebilmeleridir.

Ülkemizde insanların ruh sağlığının yıldan yıla daha olumsuz bir seviyeye gerilediği ise bir gerçektir . Günümüzde farklı sektörlerdeki milyonlarca çalışan , işini değiştirmek için açık ya da gizli bir arayışta. Yüzbinlerce insan farklı ülkelerde yaşamak, çalışmak için harekete geçmiş durumda. Beyin göçü, emek göçü devam ediyor. Yerinde kalanlar hatta yerinde sayanlar ise mutsuz ve umutsuz şekilde hayatlarını sürdürmeye çalışıyor .

İşte bu ahval ve şerait içinde , geçtiğimiz hafta bankacılara sorduğumuz bir soruya yine yine binden fazla cevap geldi . Bankacılar bu kez yaptıkları işe, görev tanımına göre kendi “ adil değerlerini” kendileri biçti . Elbette bu değerler biçildiğinde henüz hafta içi yaşanan kur şokları ve devalüasyon gerçekleşmemişti. Ama bankacılar hissedilen enflasyonu ve geçmiş dönemlerde kazandıkları maaşları da dikkate alarak yaptıkları iş için ortalama bir hedef maaş skalası çizdiler . Gönderilen ağırlıklı cevaplardan yapılan derlemelere göre Bankacı maaşları için ( minimum ) adil değer talepleri şu şekilde ;

Müdür : 60.000 TL ve üstü

Ticari Portföy yöneticisi : 50.000 TL ve üstü

İşletme Portföy yöneticisi : 40.000 TL ve Üstü

Özel Bankacılık Yöneticisi : 40-50.000 TL

KOBİ Portföy yöneticisi:35.000 TL ve üstü

Tarım Portföy Yöneticisi :30.000 TL ve üstü

Birebir Portföy Yöneticisi :30.000 TL ve üstü

Operasyon Yöneticisi :30.000 TL ve üstü

Bireysel Portföy Yöneticisi:25.000 TL ve üstü

Gişe Yetkilisi 20.000 TL ve üstü…

Bankalarda taşeron aracılığı ile çalıştırılan Güvenlik Görevlilerinin asli talepleri banka kadrolarına geçmek ve minimum 15.000 TL maaş ve diğer banka yan haklarından faydalanmak olarak iletildi.

Temizlik ve servis hizmeti destek personellerinin de genel talepleri tam gün çalışma karşılığı asgari ücretin üzerinde bir maaş. Elbette onlar da bankaların kadrolarında yer alarak çalışmayı taşerona tercih ediyorlar .

Bu rakamlar aynı görev tanımındakilerin ilettikleri ağırlıklı ortalamalara bakılarak belirlendi. Elbette bunların çok üzerinde talepler ve çok daha azına razı gelenler de vardı . Vergi dilimleri nedeni ile brüt maaş ile ele geçen tutarlar arasındaki büyük farklar da şikayet konusu olarak öne çıktı.

Sendikalı / sendikasız , özel/kamu ayrımı yapmaksızın bankacılık sektöründe çalışanların uzun yıllardan beri gerçek enflasyon ve yönetimsel tercihler sonucu erimekte olan maaşlarının adil değer taleplerine uygun şekilde yeniden düzenlenmesi gerçekten adil olurdu. Yeni ekonomi yönetiminin getireceği düzenlemeler sonucu milletçe “ kemer sıkma” politikasına geçeceğimiz öngörülse de bu inişli çıkışlı ekonomimizin her koşulda ( pandemide , depremde , krizde vs.) cefasını çeken bankacılara hakettikleri karşılığın verilmesi gerekir.

Koskoca sendikaların (!) yapamadığını / yapmadığını biz burada bir yazı ile başaracak değiliz elbette. Hiç bir zaman da böyle bir iddiamız olmadı ama olması gerekenleri ve sektör çalışanlarının iç sesini “ kayıtlara geçirmek” , tarihe not düşmek gibi bir misyonumuz var en azından.

Herkesin yaptığı işte, bulunduğu ortamda adil değeri ile karşılık bulacağı, ruh sağlığımız açısından severek kalacağımız bir ülkede yaşadığımız günleri görmek dileği ile….

Exit mobile version