Küçük ve orta ölçekli işletmelere (KOBİ), enflasyon ayarı yapılarak KOBİ’lerin belirlenmesinde kullanılan kriterlerde güncellemeye gidildi. Buna göre KOBİ olmak için gerekli kriterlerden biri olan net satış hasılatı veya mali bilanço limiti, 250 milyon liradan 500 milyon liraya yükseltildi.
Böylece, enflasyonist etki nedeniyle bilançoları şişen ve KOBİ olmaktan çıkan şirketler, yeniden KOBİ tanımı içerisine alınacak ve KOBİ’ler için getirilen teşviklerden yararlanma imkanları devam edecek.
TANIMI
KOBİ tanımındaki çalışan sayısında ise değişikliğe gidilmeyerek ‘250 ve daha az kişi olarak’ sabit bırakıldı. Yönetmelikle ayrıca, 10 kişiden az çalışanı olan mikro işletmelerin yıllık net satış hasılatı veya mali bilanço limiti 5 milyon liradan 10 milyon liraya çıkartıldı. 50 kişiden az personeli olan küçük işletmeler için limit, 50 milyon liradan 100 milyon liraya yükseltildi. Birçok işletme, enflasyon sebebiyle bilançoları şişince KOBİ sınıfından çıkmak durumunda kalıyorlardı.
Bu durumda da kamunun KOBİ’ler için sağladığı bazı destek ve avantajlardan da yararlanamıyorlardı. Gelen yoğun talepler üzerine tanımda yapılan bu değişiklikle birlikte birçok işletmenin kısmen de olsa rahatlama sağlaması beleniyor. Söz konusu rakamlar son olarak Mart 2022’de güncellenmişti. Diğer taraftan, KOBİ niteliğinin kazanılması veya kaybedilmesiyle ilgili hükümlerde de önemli bir değişiklik yapıldı.
Çalışan sayısı, bilanço büyüklüğü gibi KOBİ niteliği belirlenirken dikkate alınan kriterlerden herhangi birinin son iki hesap dönemine ait verilerle aşan işletmeler yine KOBİ niteliğini kaybedecek. Ancak daha önce KOBİ olmayan ama son hesap döneminde bu kriterlerin altına düşen işletmeler aynı dönemde KOBİ niteliği kazanacak.