Yıldız Holding Kerevitaş’da ne yaptı?

Avukat Sanlı Baş, borsada yeni bir Doğuş Gayri Menkul vakası olarak nitelendirilen Kerevitaş olayını yazdı:

Avukat Sanlı Baş

Avukat Sanlı Baş

Malum 09.3.2023 tarihli https://www.paramedya.com.tr/devami/86578/dogus-otomotivin-dggyo-paylarini-devralma-islemine-hukuki-bir-bakis/  yazımızda, DOAS’ın DGGYO paylarını devralma işlemini hukuki açıdan irdelemiştik. Aradan geçen zaman zarfında neler oldu? Ülkemiz hayırlısıyla ifa edileceğine inandığımız bir seçim atmosferine girdi, Borsamız üstüste  düşüşler yaşadı vs. Peki bu arada Şirketler dünyasında neler oldu? Tabii ki; üretimlerine, ihracatlarına  devam ettiler, güzide ülkemize, milletimize, yatırımcılarına katma değer yaratmaya devam ettiler. Peki, bu telaşeli ortamda tartışmalı kararlara imza atanlar olmadı mı? Oldu, işte aşağıda irdeleyeceğimiz Kerevitaş Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş. (KERVT) yönetim kurulunun  05.05.2023 tarihinde KAP’ta duyurduğu aynı tarihli kararı da tam da bu türden bir karar.

Şöyle ki; Kararda;

Şirketimizin stratejik ve karlı büyümesine değer katmak amacıyla, Şirketimiz Yönetim Kurulu’nun 05.05.2023 tarih ve 14 sayılı toplantısında Bağımsız Yönetim Kurulu Üyelerimizin oybirliği ile alınan karar çerçevesinde; Şirketimiz hakim ortağı Yıldız Holding portföyünde bulunan Donuk Fırıncılık Ürünleri Sanayi ve Tic. A.Ş. sermayesini temsil eden payların tamamının,  Sermaye Piyasası Kurulu tarafından lisanslı KPMG Yönetim Danışmanlığı A.Ş. tarafından hazırlanan 31.03.2023 tarih ve 202211K11648306 sayılı değerleme raporunda bulunan değer üzerinden toplam 901.301.000 TL bedel karşılığında, peşin olarak  Yıldız  Holding’den satın alınmasına karar verilmiş olup, 5 Mayıs 2023 tarihinde satın alma sözleşmesi imzalanması suretiyle pay devri gerçekleşmiştir.”  İfadesi yer almakta.

Yıldız  Holding A.Ş.   (Kısaca YILDIZHOL) mülkiyetindeki  Donuk Fırıncılık Ürünleri Sanayi ve Tic. A.Ş. (Kısaca DONUK) paylarının tamamının KERVT tarafından  devralınması

[KAP açıklamasına göre; DONUK paylarının KERVT’ın  Kamuya Açıklanan Son Finansal Tablosundaki Aktif Toplamına Oranı % 9,46  /  İşlem Bedelinin KERVT’ın Kamuya Açıklanan Son Yıllık Finansal Tablolara Göre Oluşan Hasılat Tutarına Oranı %7,31 ]

işleminde  dikkatimizi çeken birkaç husus var. Aşağıda, SPK’nun , II-17.1  sayılı KURUMSAL YÖNETİM TEBLİĞİ (Kısaca KY Tebliği  çerçevesinde naçizane hukuki gerekçeleri ile izah etmeye çalışacağız.

Peki, KERVT, Şirketinin  6 kişilik yönetim kurulunun tamamının toplantıda hazır bulunduğunu  kabul eder isek bunların 3’ü ilişkili taraf yönetim kurulu üyesi oldukları için devralma toplantısında oy kullanamadılar demektir.

KERVT Esas Sözleşmesinin 12.maddesi gereği,  YK toplantılarında TTK hükümleri geçerli ise , TTK md. 390/1  gereği  de hazır bulunanların çoğunluğu ile karar alınmalı ise,  bu durumda,  4 üyenin olumlu oyuna ihtiyaç var demektir. Bu durumda,  6 üyenin 3’ü ilişkili taraf yk üyesi oldukları için oy kullanamayacak ise TTK md. 390/1 emredici hükmüne rağmen 3 üyenin olumlu oyu ile mi karar alınmış oluyor ?

Eğer gözden kaçırdığımız bir husus var ise  kıdemli hukukçu üstadlarımızın bizi düzeltmesini memnuniyetle karşılarız.

Bu arada, devralmaya ilişkin KAP açıklamasında; devralmanın “Ortaklığın Faaliyetlerine Etkisi:  Şirketimizin stratejik ve karlı büyümesine katkı sağlaması beklenmektedir.” şeklinde bir açıklama var ki bir yatırımcı olarak, bu konuda yatırımcıları tatmin eden, aydınlatan, devralınan DONUK’un KERVT bilançosunda ne kadar zamanda nasıl bir etki yaratacağına  (FAVÖK, Kar Marjı, vs.)  dair de bir  detay çalışma/ analiz de  bekler idik.

KAP açıklamasında ilginç bir detay daha var o da şu;İşbu alış işleminde nihai sonuca ulaşıncaya kadar herhangi bir açıklama yapılmamasına dair 08.11.2022 tarih ve 26 sayılı Yönetim Kurulu erteleme kararı bulunmaktadır.”  Şeklindeki ibare.

Demek ki devralma işlemine aslında 2022 yılında niyetlenilmiş, süreç başlatılmış  ancak yaklaşık 7 ay sonra sonuçlandırılmış olduğu ortaya çıkıyor.

Bir Grup şirketinin devralma işlemi niçin  7 ay sürer  veya bu işlem ” kamuya duyurulması ertelenebilir nitelikte” bir işlem midir?  Bu hususların da Kurumsal Yönetim İlkeleri, Özel Durumlar Tebliği ve sair diğer yazılı ve yazılı olmayan İlke ve Prensipler ışığında sayın yatırımcılar ve kamuoyu tarafından  naçizane irdelenmesi gerektiğini düşünüyoruz.

Exit mobile version