İnfo Yatırım’ın şüpheli işlemleri neydi?

Sermaye piyasası uzmanı hukukçu Avukat Sanlı Baş, İnfo Menkul'e verilen cezaya hukuki açıdan baktı:

Av.Sanlı Baş

Av.Sanlı Baş

BİLDİRİLMEYEN VE BİLİNMEYEN “ŞÜPHELİ İŞLEM”LERE HUKUKİ BİR BAKIŞ

Sermaye Piyasası Kurulu, 06.04.2023 tarih ve 2023723 sayılı Haftalık Bülteninde; İnfo Yatırım Menkul Değerler A.Ş.’ne, V-102.1 sayılı Bilgi Suistimali veya Piyasa Dolandırıcılığı Suçları Hakkında Bildirim Yükümlülüğü Tebliği’nin 6/1 maddesi’nde belirtilen durumlarda Kurula yapılması gereken şüpheli işlem bildirimlerinin yapılmaması nedeniyle 586.969 TL İdari Para Cezası tahakkuk ettirdi. Peki, duyuruda atıf yapılan Tebliğ ne diyor?
“Bilgi suistimali veya piyasa dolandırıcılığı suçları hakkında bildirim yükümlülüğü MADDE 6 –
(1) Yatırım kuruluşları karşılaştıkları şüpheli işlemleri en geç beş iş günü içerisinde yazılı olarak Kurula bildirirler.
(2) Bilgi suistimali suçu işlendiğine ilişkin bir bilginin veya şüphenin bulunduğu hallerde yapılacak bildirimler, ihraççıya ilişkin içsel bilgi, sürekli bilgi, bu bilgilere dayalı olarak yapılan işlemler ve işlemlerle ilişkili olan şahısları gösteren; her türlü bilgi, belge, doküman, kimlik bilgisi mevzuat uyarınca tutulan ses kaydı ve diğer delillerle birlikte yapılır.
(3) Piyasa dolandırıcılığı suçu işlendiğine ilişkin bir bilginin veya şüphenin bulunduğu hallerde yapılacak bildirimler, gerçekleştirilen işlemler, işleme konu paylar, birlikte hareket eden kişiler, kullanılan hesaplar, hesapları kullanan şahıslar ve bu kişilerin aralarındaki ilişkiyi gösteren; her türlü bilgi, belge, doküman, kimlik bilgisi, mevzuat uyarınca tutulan ses kaydı ve diğer delillerle birlikte yapılır.”
Peki, Tebliğ uyarınca Kurul’a bildirilmesi gereken ancak bildirilmeyen şüpheli işlemler nelerdi? Bu konuda Duyuruda bir açıklık yok. Ancak İşlem Dosyasında, yani İPC’nin dayanağı Denetleme Raporu’nda, Kurul’un, İnfo Yatırım Menkul Değerler A.Ş. aracılığıyla gerçekleştirilen hangi işlemlerin şüpheli olduğunu tespit ettiği açık ki bu konuda aracı kurumun değerlendirme hatası yaptığı ve bildirilmesi gerektiği halde bildirilmediği gerekçesi ile mezkur İPC tesis edilmiş.
Bu durumda, küçük yatırımcıların düzenleyici Kurum olan SPK’dan beklentisi, İnfo Menkul Değerler A.Ş.’nin hangi şüpheli işlemleri bildirmediğinin açıklanması ki böylece, yatırımcı vicdanı da bir nebze olsun rahatlasın. Dahası, ilgili şüpheli işlemlerden dolayı varsa zarara uğrayan yatırımcılara da, bu şüpheli işlemleri gerçekleştiren kişi/kurumlara karşı tazmin talebinde bulunma imkanı sağlansın.
Son olarak, bu noktada, piyasamızın gerek yatırımcı sayısı gerek halka açık Şirket sayısı bakımından geldiği nokta itibariyle, Haftalık Bültenlerde yer alan yaptırım kararlarının içerik bakımından daha da detaylandırılarak kamuya duyurulmasının da küçük yatırımcıların önümüzdeki dönem için önemli bir beklentisi olduğunu da belirtmekte fayda var.

Exit mobile version