Kur Korumalı Mevduat’ta faiz oranı 25’e yükseldi

Dövize olan talebin önünü kesmek amacıyla KKMH'de faiz sınırının kaldırılması oranların yüzde 25'e yükselmesine neden oldu.

Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarında faiz tavanı ve vade sınırı kaldırıldı. KKM faizi yüzde 25’lere kadar yükselirken TL mevduat faiz oranları da yüzde 31’e kadar çıktı.

Resmi Gazete’de yer alan karara göre bankaların KKM’lere uygulayacağı fa­iz oranı, Merkez bankasının belirle­diği politika faizinden düşük olma­yacak. Ayrıca daha önce belirlenen faiz üst sınırı da kaldırılacak. Kara­rın ardından harekete geçen banka­lar faiz oranlarını iki kat yükseltti. KKM hesaplarında vadelerde de dü­zenlemeye gidildi. Düzenlemeye gö­re, daha önce ilgili tebliğde yer alan, “Banka tarafından yurt içi yerleşik gerçek kişiler ve yurt içi yerleşik tü­zel kişiler için 3 ay, 6 ay veya 1 yıl va­deli Türk Lirası mevduat veya katıl­ma hesabı açılır” ifadesi değiştirildi.

Kur Korumalı Mevduata (KKM) uygulanan faiz üst sınırının kaldı­rılmasının ardından hem kur koru­ması hem faiz almak isteyenler için faiz yüzde 11.5’ten yüzde 25’e kadar fırladı. Kur Korumalı Mevduat he­sapları Aralık 2021’de dövizde ya­şanan rekor yükselişi durdurmak için uygulamaya başlandı. Bu uygu­lamada bankalar politika faizinin en fazla 3 puan üzerinde faiz vere­biliyorlardı. Bankalar ayrıca döviz mevduatlarını tarihte görülmemiş düzey olan yüzde 14’e normal Türk Lirası faiz oranlarını yüzde 31’e ka­dar çıkardı. Merkez Bankası’nın bir yandan faiz indirimine devam etmesi, diğer yandan da bankalara uyguladığı üst sınırı kaldırması di­ğer yandan arka kapıdan faiz artışı anlamına da geliyor. KKM hesapla­rında eğer vade sonunda kur fiyatı artmış olursa aradaki farkı Hazine ödüyor. 2022’de kurda yükseliş ol­du ama öyle yüksek oynaklık halin­de değil Merkez Bankasının kontro­lünde bir artış gerçekleşti ve Hazi­ne Ve Merkez Bankası’nın KKM’ye ödediği kur farkı da 181.5 milyar TL oldu.

Exit mobile version