Metin Yüksel uyarmıştı: SPK’dan Örtük Fonlara Düzenleme!

Duayen borsacı Metin Yüksel'in dikkat çektiği halka arz çarpıklığına Sermaye Piyasası Kurulu yeni düzenleme getirdi.

Metin Yüksel

Metin Yüksel

Paramedya.com.tr yazarı Sermaye Piyasaları Uzmanı Metin Yüksel’in dikkat çektiği halka arz çarpıklığı ile ilğili SPK çok önemli bir düzenlemeye gitti.

SPK, ’’OLAGAN’’Şüphelilerin ‘’KURUMSAL’’ sayılabilmesine ait şartları belirledi. Halka arzlarda ‘’yoğunlaşma’’ riskine karsı ‘Borsa ‘da Satış’’ yöntemini tekrar getirdi. Artık yeni halka arz edilen payların piyasa değerinin 250.000.000 TL ve altında olması durumunda “Borsa’da Satış” yöntemi uygulanacak.

daha  önce bu sınır 100.000.000 liraydı.

Artık serbest ve/veya unvanında özel ibaresi yer alan yatırım fonlarının kurumsal yatırımcı kapsamında sayılabilmeleri için yatırımcı sayısının en az 50 olması gerekecek ve herhangi bir yatırımcının toplam fon katılma payı sayısının %20’sinden fazlasına sahip olmaması gerekecek.Portföy yönetim şirketleri tarafından bireysel portföy yöneticiliği sözleşmesi imzalamış olduğu müşterileri adına iletilen talepler, kurumsal yatırımcı sayılmayacak. Aktif toplamının 50.000.000₺, yıllık net hâsılatının 90.000.000₺, özsermayesinin 5.000.000₺ üzerinde olması kıstaslarından en az ikisini taşıyan kuruluşlar halka arzlarda artık kurumsal yatırımcı olarak değerlendirilmeyecek.

Düzenleme ile ilğili bilği veren Metin Yüksel,  SPK’nın bu düzelnemesini “Harika bir karar” olarak yorumladı.

Yüksel şunları söyedi:

SPK’dan ‘’örtük fonlara düzenleme  geldi. Dün yazımızda belirtmiştim. SPK yerinde bir ilke kararı ile çarpıklığa DUR dedi,. “OLAGAN’’Şüphelilerin ‘’kurumsal’ ’sayılabilmesine ait şartları belirledi. Halka arzlarda ‘’yoğunlaşma’ ’riskine karsı ‘Borsa ‘da Satış’’ yöntemini tekrar getirdi. Bakalım ‘’örtük’’ işlemcilerin yeni icadı ne olacak!

İlke Kararı Der ki, “Ahmet-Mehmet bir  Fon kurup halka arz kaymağını yemesin, vatandaş kurumsaldan arta kalanla yetinmesin, gerçek fonlar ya da nitelikli yatırımcılar gelsin. ‘’Özel’’ fon altında organize olan yapıların kurumsal statüsünde sayılması için

Harika bir karar”

 

Exit mobile version