“Kurumlar Ne Kadar Kurumsal ?

Çalıştığınız işyeri gerçekten kurumsal bir işyeri mi ?

Hanife Fişek

Hanife Fişek

Çalıştığınız işyeri gerçekten kurumsal bir işyeri mi ?

Son zamanlarda Paramedya’ya en yoğun gelen şikayetlerden biri de , bankaların yaptığı “ kurum içi memnuniyet anketleri “ ile ilgili . Çalışanlar anketlerin gizliliği konusunda endişe ve tereddüt yaşıyor , sonuçları konusunda şüphe duyuyorlar.

Bu hafta Paramedya takipçileri için , gizlilik endişesi duymadan , ekranınızı kimseye göstermeden kendi kendinize, oturduğunuz yerde, kısacık bir sürede kurumunuzun kurumsallığı konusunu sorgulayıp, sonucu anında görebileceğiniz mini bir soru-cevap listesi hazırladım.

Çalıştığınız işyeri ne kadar kurumsal ?

Aşağıdaki soruları cevaplayarak , sizler de çalıştığınız işyerinin hangi ölçüde kurumsal olduğu konusunda genel bir fikir sahibi olabilirsiniz. Soruları okuduktan sonra çalıştığınız yerin bu konuda “ olumlu “ bir puanı hakettiğini düşünüyorsanız 5 puan verin . En sonunda verdiğiniz puanları toplayın . Sonuçları benimle paylaşırsanız, ben de Paramedya’da duyurmaya çalışırım .

Buyrun burdan cevaplayın ;

1- Çalıştığınız kurumda işe alım süreçleri şeffaf mı ? İşe girme aşamasında, ilanda açıklanan kriterlere , özelliklere uygun adaylar mı tercih ediliyor yoksa mülakatlarda eş, dost, akraba ilişkileri mi ön plana çıkıyor ? Belirli bir partiye, inanca bağlılık sorgulanıyor , tercih ediliyor mu ? Size işe girerken torpil yapıldı mı ?

2- İşyerinde çalışan kişi sayısı yapılan işe oranla yeterli ve dengeli mi ? Az kişi çok iş kültürü ile bir kişiye iki üç kişilik iş yükleniyor mu ?

3- Mesai saatlerine genel olarak uyuluyor mu ? Yöneticilerin çalışanları keyfi olarak geç saatlere kadar şubede/ ofiste tutmasına göz yumuluyor mu? Fazla mesai ücretleri hakkıyla ödeniyor mu ?

4- Çalışma ortamında iş bölümü , yardımlaşma , birbirine bilgi aktarımı, ekip olarak başarma çabası kültürü var mı yoksa herkes bireysel hedefleri ve kişisel başarısı için mi çabalıyor ?

5- Terfi mekanizması açıkça tanımlanmış, herkes tarafından bilinen, görülen, kabul edilen objektif süreçlere mi tabii yoksa yöneticilerin kişisel ilişkilerinden beslenen subjektif kriterlerin ağır bastığı izlenimi mi var ? Kariyerinizin iki dudak arasında olduğu hissini taşıyor musunuz ?

6- Kurumda maaşlar ya da terfiler konusunda cinsiyete dayalı ayrımcılık dikkatinizi çekiyor mu ?

7- Kurumda fiziksel çalışma koşulları, teknik alt yapı, teknoloji kullanımı, iş için sağlanan bilgisayarlar, donanımlar ne durumda ? Nitelik ve nicelik olarak yeterli mi ? Eksiklik hissediyor musunuz ?

8- İşyerindeki fiziksel koşullardan kaynaklı sağlık sorunları yaşıyor musunuz ? ( Koltuk ergonomisi, havalandırma, kapalı alanda sigara içilmesi vb.)

9- Kurumunuz çalışma yerinize ulaşım koşullarınızı yeterince dikkate alıyor mu ? Ulaşım kolaylığı için destek ( servis, araç tahsisi, yol ücreti vb) sağlanıyor mu ? Evinden aşırı uzak lokasyonlarda görevlendirilerek maddi, manevi zorlananlar oluyor mu ?

10- Üst düzey yöneticiler dışarıdan, adeta tepeden inme şekilde mi göreve geliyor , yoksa kurum içinde farklı görevlerde çalışıp tecrübe kazandıktan sonra mı bu görevlere atanıyor ?

11- Sizinle aynı görevi yapmak üzere dışarıdan daha yüksek ücretle transfer edilenler oluyor mu ?

12- Hedef baskısı mobbing boyutuna varıyor mu ? Çalışanlar hedefini gerçekleştirememesi halinde işten çıkarılacağı endişesini taşıyor mu ?

13– Kurum yöneticileri yasalarla tanınmış haklara ( yıllık izin , doğum izni, süt izni vs.) saygılı mı ? İzinler sorunsuz olarak kullanılabiliyor mu ?

14- Kadın çalışanlar , doğum sonrasında “ daha düşük görevlere getirilme , terfilerin gecikmesi, engellenmesi , evinden daha uzak yerlere tayin edilme, izin sürelerini telafi etme gerekçeli daha yüksek hedefler verilerek istifaya zorlama .. “ gibi uygulamalara maruz kalıyor mu ?

15- Kurumdaki yöneticilerde genel olarak “İşten çıkarma tehdidi” ile iş yaptırma eğilimi var mı ?

16- Üst yöneticilere kurum içi aksayan konular ile ilgili duygu, düşünce ve fikirleri “işten çıkarılma korkusu” duymadan özgürce ifade edebilmek mümkün mü?

17- Kurum içi söylemler ile eylemler tutarlı mı ? Verilen sözler tutuluyor mu ?

18- Kurumunuzun kamuoyundaki imajından memnun musunuz ? Orada çalıştığınızı söylerken gurur duyuyor musunuz ?

19– Kurum içi arkadaşlıklar sağlam mı, iş dışında da görüşmek isteyeceğiniz, ortak değerlerde buluştuğunuz arkadaşlarınız oluyor mu ?

20- Kurumdan ayrılma genelde ne şekilde gerçekleşiyor ? İstifa, işten çıkarma, emeklilik ?

Bonus soru :

21-Kurumdan emekli olanların gelir durumları ve sağlık güvenceleri ne durumda, kurumunuz ile ilgili kendi emeklileri ne düşünüyor, neler yaşıyorlar ? Bu kurumdan emekli olmayı hayal ediyor musunuz ?

Verdiğiniz puanların toplamı

100 ise, kesinlikle kurumsal bir firmada çalışıyorsunuz demektir.

80-100 arası ise , kurumsal denilebilecek bir firmada çalışıyorsunuz demektir .

60-70 arası gelecek vadeden, yüzü kurumsala dönük bir firmada çalışıyorsunuz demektir .

50-60 arası kurumsal olmak için biraz daha çalışması gereken bir firmada çalışıyorsunuz demektir .

0-50 arası… kurumsallıktan uzak, kurumsal taklidi yapan bir firmada çalışıyorsunuz demektir .

Sizinki hangisi ?

Exit mobile version