Bankaların şirketlerle yaptığı maaş anlaşması beraberinde vergi tartışmasını da getirdi. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Hukuk Fakültesi Mali Hukuk Ana Bilim Dalı Başkanlığı görevini sürdüren Prof.Dr.Murat Batı, vergi tartışmasına açıklık getirdi.
Prof.Dr. Batı, T24 internet sitesindeki yazısında “Gelir vergisinin 61’inci maddesi uyarınca bir ödemenin ücret olarak değerlendirilebilmesi için her şeyden önce işçi-işveren ilişkisi bulunması gerekmektedir” dedi.
Batı özetle konuya şu yorumu yaptı:
Bu aralar “şu kamu kurumu çalışanları maaşlarını şu bankadan almalarına karşılık şu kadar TL promosyon adı altında ödeme alacak” gibi çeşitli haberlere rastlıyoruz. Hatta bu tutarlar 2-3 maaşa da denk geliyor neredeyse. O yüzden konuya Maliye el atmadan açıklama getireyim.
GELİR VERGİSİ VAR MI?
Gelir vergisinin 61’inci maddesi uyarınca bir ödemenin ücret olarak değerlendirilebilmesi için her şeyden önce işçi-işveren ilişkisi bulunması gerekmektedir. Bankalar ile kamu kurumu çalışanları arasında herhangi bir işçi-işveren ilişkisi olmaması münasebetiyle promosyon ödemeleri de banka tarafından doğrudan çalışanların hesabına yatırılması durumunda ücret sayılmayacağından ücrete ilişkin gelir vergisi alınmayacaktır.
Ayrıca bankalar tarafından, promosyon anlaşması yapılan kuruma ödeme yapılması ve bu ödemelerin gelir olarak kaydedilmeden çalışanlara aynen aktarılması halinde, ödeme yapan kurum aracı durumunda olacağından ücret sayılmayacak ve dolayısıyla da gelir vergisi hesaplanmayacaktır.
Ancak promosyon ödemelerinin banka tarafından doğrudan kurumlara yapılması ve yapılan ödemelerin kazanca dâhil edilmesi durumunda, ilgili kurum tarafından çalışanlara yapılan ödeme banka promosyonu olma niteliğini kaybetmiş olacağından ücret olarak vergilendirilmesi gerekmektedir.