Son 15 yıldır vatandaşların adeta kanayan yarası haline gelen bankaların zoraki sigorta satışını Merkez Bankası’nın geçen hafta Resmi Gazete’de yayınlanan düzenlemesi de bitiremedi. Bankalar kredi vermeyip sigorta satışına hız verdi.
Gerek Türkiye Bankalar Birligi’ne gerekse BDDK’ye yapılan banka ile ilgili şikayetlerin yüzde 90’ını zoraki yapılan sigortalar ve gereksiz paketler oluşturuyor. Merkez Bankası, son düzenleme ile bu zoraki sigortaya sınırlama getirdi. Ancak, söz konusu düzenlemenin kesin ifadelerle yasaklanmaması ve vatandaştan onay ile yapılabilir gibi ifadeler bankaların bu konuda baskısının devam etmesine neden oldu.
SİGORTA YOKSA KREDİ YOK!
Bankaların kredi alırken sigortaya zorlanması geçen yıl çıkartılan Tüketici Kanunu ile de yasaklanıyor. Ancak bankalar sigortayı yapmayan vatandaşa kredi vermiyor. “Sigorta yapmadığınız için kredi vermiyoruz” ifadesi kullanmayan bankalar, “sistem kredi talebinizi reddetti” şeklinde yanıtını veriyor. İşte bu noktada “Sigorta yaparsanız sistem güvence aldığı için onaylar” teklifi geliyor. Kredi ala mecburiyetindeki zor durumdaki vatandaş çaresiz kendi rızası ile bazen bir değil 3 ayrı poliçe almak zorunda kalıyor.
BANKALAR SİGORTA HEDEFİNİ ARTTIRDI
Öte yandan Merkez Bankası’nın son faiz kararından sonra bankalar uzun vadeli kredi vermeye yanaşmıyor. Bireysel kredilerde yüzde 50’yi geçen faiz oranına bir de sigorta şartını yazılı değil sözlü olarak beyan ediyor. Bankalar bu konuda personeline büyük baskı yaparak haftalık sigorta hedefi veriyor.
BANKA DEĞİL SİGORTA ACENTESİ
Paramedya.com.tr’nin ele geçirdiği özel bir bankanın personeline verdiği sigorta hedefi, bankaların bankacılıktan çok sigorta acentesi gibi çalıştığını ortaya koyuyor. Özel bankanın haftalık sigorta hedefi bankacılık faaliyetinden daha fazlasını içeriyor.
SİGORTA SATIŞINA KISITLAMA GETİRİLMELİ
Bankacılık ve finans uzmanları, çıkartılan tüm yasaların bankaların sigorta zorbalığına son vermeye yetmediğini belirterek, bu işin tek çözümünün bankaların sigorta satışına kısıtlama getirilmesi olduğunu belirtiyorlar.