Kur Korumalı Mevduatta kazanan vergi muafiyeti alan şirketler oldu

Kur Korumalı Mevduat Hesabı'nda 1 trilyon 246 milyar 753 milyon TL’ye ulaşırken, bu hesaptan en çok kazanan vergi avantajı yakalayan şirketler oldu.

Hükümetin geçtiğimiz Aralık ayında devreye soktuğu ve bugün itibariyle 1 trilyon 246 milyar 753 milyon TL’ye ulaşan Kur Korumalı Mevduat Hesabı (KKMH) en çok şirketlere yaradı. Vatandaşların parasını KKMH’da değil de dolarda da tutsaydı aynı getiriyi elde etmiş olacaktı. Ancak, şirketler hem kur farkını hem de vergi avantajını kasaya attı.

Merkez Bankası’nın ilk kur açıklamasıyla örneğin 100 bin TL karşılığı dövizini KKM’ye yatıran 7 bin 917 dolarını üç ayda 118 bin 359 TL, eğer üçer aylık dilimlerde yenilemeye devam ettiyse bugün itibariyle 143 bin 878 TL yaptı. 8 ayda elde edilen getiri yüzde 44. Bu getiri doların aynı dönemdeki getirisine eşit olması nedeniyle vatandaş sadece kendini dövizde olası bir düşüşe karşı korumuş oldu.

KAZANAN ŞİRKETLER OLDU

Kur Korumalı hesapta kazanan vergi avantajı nedeniyle şirketler oldu.  Şirketler kur farkının yanı sıra vergi avantajı sağladı.

İLGİNÇ ARAŞTIRMA

Dünya Gazetesi’nden Barış Erkaya’nın bir araştırması şirketlerin ilginç Kur Korumalı Mevduat sevdasını ortaya çıkarttı.

Konsolide verilere göre şirketlerin nakit varlıkları ile finansal yatırımları içerisinde KKM’nin payı yüzde 10’ları bulmuş. Yani her 100 liralık nakit ve kısa vadeli finansal yatırımın 10 TL’si artık KKM’ye park etmiş durumda. Şirketler bazında incelemeye başladığımızda ise şok edici bazı sonuçlarla karşılaşıyoruz. 92 şirketin 18’inde yani neredeyse her 5 şirketten birinde KKM’nin boyutu tüm nakit varlıklar ve kısa vadeli finansal yatırımların yüzde 50’sinden fazlasına gelmiş. Hatta bazı şirketlerde bu oran yüzde 80 ve üzerinde. Yani şirketin bütün kısa vadeli nakit ve yatırım varlıkları neredeyse KKM’den oluşuyor. KKM’nin nakit varlıklar ve kısa vadeli finansal yatırımları içerisindeki oranı yüzde 10 veya altında olan şirket sayısı ise 35.

Exit mobile version