Rusya’da ‘rubleyi ucuzlatma operasyonu’ için gözler Putin’de

Rusya'da hükümetin istediğinden daha fazla değerlenen rubleye karşı "operasyon" kapıda.

Ruble

Bankalar ruble ile işlem yapmıyor

Rusya’da hükümetin istediğinden daha fazla değerlenen rubleye karşı “operasyon” kapıda. Buna göre hükümet eylül ayından itibaren piyasadan döviz almak suretiyle rublenin değerini düşürmeyi planlıyor. Öncelikle Çin yuanı alımının gündemde olduğu bildiriliyor.

Vedomosti gazetesi Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan planın Kremlin’e sunulduğunu, şimdi Putin’in nihai kararının beklendiğini yazıyor.

Habere göre, hükümet rubleyi önemli oranda değer kaybına zorlayarak milli parayı daha rekabetçi hale getirmeyi ve böylece ihracatçıların elini rahatlatmayı istiyor. Rublenin değer kaybetmesi, enerji gelirleri üzerinden federal bütçenin takviye edilmesini de kolaylaştıracak. Ayrıca para basıp enflasyonist baskı yaratmadan, devletin ruble cinsinden sosyal harcamaları finanse etmesine imkan sağlayacak.

Maliye Bakanlığı 2017’den bu yana 40 doların üzerindeki petrol fiyatında, elde edilen tüm bütçe gelirlerini Ulusal Refah Fonu’nda biriktiriyor. Uygulamaya konacak yeni bütçe kuralında 40 yerine 60 dolarlık sınır belirlenmesi ve böylece bütöeye doğrudan daha fazla kaynak aktarılması öngörülüyor.

Bakanlığın ayrıca günlük üretimin 9,5 milyon varilin altına düşmemesi parametrelerinde ısrarcı olacağı bildiriliyor.

Yeni bütçe kuralı parlamentonun alt kanadı Duma’da 1 Ekimden sonra görüşülecek.

Piyasadan toplanması planlanan döviz ise yuan. Haberde, Türk lirası ve Hindistan rupisi gibi para birimlerinin rezerv para olarak kullanılması fikrinden “yüksek volatilite nedeniyle” vazgeçildiği aktarılıyor.

Merkez Bankası’nın faiz oranındaki keskin düşüş, ihracat gelirlerinin zorunlu satışı uygulamasının kaldırılmasına ve bireyler için para çekme kısıtlamalarının hafifletilmesine rağmen dolar kuru 60 doların üzerine çıkamadı. Uzmanlar, hükümet için 70 ruble civarına bir kurun “makul” olduğunu vurguluyor.

Medyadaki analizlere göre, Rusya ekonomisi yüksek enerji fiyatşarı sayesinde “günde 1 milyar dolardan fazla” para akışı yaşıyor. Ancak istenen düzeyde ithalat yapılamadığı için döviz rezervleri harcanamıyor. Bazı uzmanlar bu durumdaki “kayna fazlası”nı 2000 milyar dolar olarak hesaplıyor.

Rusya’da “dost omayan ülkelerin” para birimleri ile ticaret gölgede kalırken, Çin yuanı öne çıkmaya devam ediyor. Moskova Borsası’nda yuan cinsinden ticaret askeri operasyonun başlangıcından bu yana yüzde 1000 arttı ve artmaya devam ediyor.

Exit mobile version