YAP SATIŞI AL MAAŞI

Bankalar 2015 yılında yüksek maaşlı pazarlama elemanlarını işten çıkartıp, asgari ücret ve prim vereceği direkt satış elemanları alacak.
Türkiye genelinde 200 bin bankacı için 2015 yılı işten çıkartılmalarının yoğun olduğu bir yıl olacak. Bankalar her zaman olduğu gibi bu krizde de çareyi personel azaltmakta bulurken, bu kez strateji değiştirdiler. Yüksek maaşlı pazarlama elemanlarının yerine bu kez aynı işi daha maliyetsiz yapacak olan DİREKT SATIŞ ELEMANLARI ile yaptıracak. Bankalar böylece eleman sayısını azaltmamış göstererek kamuoyundan tepki almamayı planlıyor.
İLANLAR ARTTIYOR
Kamu bankalarının dışındaki tüm özel bankaların kariyer sitelerinde verdiği direkt satış eleman ilanlarında artış dikkat çekiyor. 2015 yılında yüzde 15 oranında küçülmesi beklenen sektörün 30 bine yakın elemanı işten çıkartması da öngörülüyor. Ancak bankalar çıkartacakları bu elamanların yerine asgari ücret ödeyeceği diket satış elemanları alacak. SGK emekli maaş devri, otomatik ödeme, kredi, kredi kartı, POS ve sigorta satışı yapacak olan bu elemanlara asgari ücret artı sigorta yapılacak. Bu sistemi halen Garanti Bankası, Denizbank ve Finansbank kullanıyor.
AMAÇ MALİYET AZALTMAK
Bankalar özellikle mevcut bireysel pazarlama elemanlarının yerine almayı planladığı direkt satış temsilcileri ile personel giderlerinde yüzde 80 oranında tasarruf yapmayı planlıyorlar. Sektörde bireysel satış temsilcilerinin maaşları 3 bin lira ile 5 bin lira arasında değişiyor. Ancak bu elemanların bankalara maliyeti 8 bin lirayı buluyor. Direkt satış elemanına asgari ücret verecek olan bankalar daha az maaşla daha çok satış yaptırmayı planlıyor.

Exit mobile version