Son yılların en önemli sorunlarından biri haline gelen “beyin göçü”, özellikle de doktorlar arasında çok yaygın. Sağlık’ta doktorları zorlayan durumlara ilişkin iyileştirme yapılmaması ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın hekimlere yönelik “Gidiyorlarsa gitsinler, buralar boş kalmaz merak etmeyin” sözlerinin ardından yaşanan doktor yetersizliği çarpıcı boyutlara ulaştı. Doktorların göçüne ilişkin verilerin ardında bir devlet hastanesinde çekilen fotoğraf kapıya dayanan krizi gözler önüne serdi.
Plastik Cerrahi Polikliniğinin önünde yaer alan “Hastaneminde hekim seçme hakkınız vardır” yazısının altında bulunması gereken hekim listesinde sadece 1 doktor olması dikkat çekti.
ERDOĞAN “GİDERLERSE GİTSİNLER” DEMİŞTİ
Erdoğan, Almanya’ya giden doktorlar için “Varsın, giderlerse gitsinler” derken, Almanya Türkiye’den gelecek doktor, mühendis, öğretmen ve akademisyenlere kapıları açtı. Bunlar, Almanya’da 6 aylık “stajyer ya da asistan” gibi çalıştıktan sonra tam kadro işe alınacağı bildirildi.
Türk Tabipler Birliği’nin (TTB) paylaştığı rakamlarda yıllara göre yurt dışına göç eden ve orada çalışabilmek için sicil belgesi alan hekimlerin sayısındaki artış katlanarak devam ediyor.
2021 yılında, yurt dışında çalışabilmek için TTB’den belge talebinde bulunan doktor sayısı 1405 olarak kayıtlara geçerken, 2022 yılının ilk 5 ayında bu sayı 945’e ulaştı. 2022 sonunda tarihi rekor kırılarak bu sayının 2000’e ulaşabileceği öngörülüyor.
SON 10 YILIN ZİRVESİNDE
2022’nin Ocak ayında 197, Şubat ayında 157, Mart’ta 213, Nisan’da 214 doktor belge alırken Mayıs’ta da 161 doktor yurt dışında çalışabilmek için başvurdu. Geçen yıl Mayıs ayında 83 doktor başvuru yapmıştı. Aylara göre yaşanan artışa bakıldığında da bu yılki rakamlar geçen seneki rakamların en az iki katına ulaştı. Mayıs ayı sayısı son 10 yılın mayıs aylarıyla karşılaştırıldığında da bir rekor olduğunu gösteriyor.
Son 10 yıla baktığımızda ise yıl yıl, yurt dışını tercih eden hekim sayısı giderek artıyor. 2012’de yurt dışına göç eden ve sicil belgesi isteyen doktor sayısı 59 iken 2019’da bu sayı ilk defa binli rakamlara ulaşarak 1047 oldu. Son üç yılda ise sadece 2020 yılında 1000’in altına inebildi.
2021 yılında 1405 ile rekor kırılırken bu yıl bu rakamın da üzerine çıkılacağı öngörülüyor.
CHP RAPORLAŞTIRDI
CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi, Türkiye genelinde hastane ve doktor yetersizliğini raporlaştırdı. Rapora göre ülkede birçok hastanede doktor eksikliği var. Bununla beraber teknik altyapı yetersizliği de mevcut.
CHP’nin raporu şöyle:
Adana Şehir Hastanesi’nde Çocuk Metabolizma Bölümü’nde doktor yok.
Adıyaman Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Endoskopi Ünitesi için altı ay sonrasına randevu verilebiliyor. Diş hastanesinde protez yapılamıyor. Radyasyon Onkolojisi bölümü yok. Besni Devlet Hastanesi’nde Radyoloji ve Kardiyoloji doktoru yok.
Afyonkarahisar’da Çocuk Cerrahisi, Hematoloji, Nükleer tıp ve onkoloji uzmanları yok.
Ağrı’da Kadın doğum uzmanı yok.
Aksaray’da cerrahi branşlarda operasyon yapılamıyor. Anestezi uzmanı olmadığı için ameliyet yok.
Ardahan’da Devlet Hastanesi’nde anestezi uzmanı yok. Ameliyat yapılamamaktadır. Göle Hastanesi’nde dahiliye ve anestezi uzmanı yok. Malzeme eksikliğinden dolayı ameliyathane kullanılamıyor, cerrahi işlem yapılamıyor.
Artvin’de gastroenteroloji, nefroloji, onkoloji ve kalp damar cerrahisi uzmanı yok.
Bartın’da gastroenteroloji ve endokrin uzmanı yok. Anjiyo ve kalp ameliyatı yapılamamaktadır. Batman Sason Devlet Hastanesi’nde kadın doğum uzmanı yok. Kozluk Devlet Hastanesi’nde nöroloji ve üroloji uzmanı olmadığı için bölümler hizmet veremiyor.
Gercüş İlçesi’nde kadın doğum ve genel cerrahi uzmanı yok.
Bayburt Devlet Hastanesinde KBB, kardiyoloji, Kadın Doğum ve Acil Uzmanı bulunmuyor.
Bilecik’te inme servisi ve uyku laboratuvarı yok. Çocuk yoğun bakım servisi, yanık ünitesi ve anjiyo bölümü yok. Endokrin, hematoloji ve nefroloji yok.
Bitlis’te, Tatvan Devlet Hastanesi’nde doktor eksikliği bulunuyor. Kadın doğum, çocuk hastalıkları, KBB uzmanları yetersiz.
Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde görevli öğretim üyelerinden biri uzun süreli raporlu, diğeri de istifa ederek bir vakıf üniversitesine geçtiği için çocuk onkoloji kliniği geçici çözümlerle yönetilmeye çalışılıyor, hastalar mağdur. Aynı fakültede çocuk nörolojide öğretim üyesi emekli olduğundan uzman hekim sorunu var. Geçici çözümle açık tutuluyor. Bursa Çekirge Devlet Hastanesi’nde romatoloji servisi kapalı. Bursa Şehir Hastanesi ve Çekirge Devlet
Hastanesi’nde gastroenteroloji uzmanı yok. Uzman ve doktor bulunmayan bölümler hizmet veremiyor.
Burdur Devlet Hastanesi’nde anjiyo ünitesi olmadığı için kalp krizi şikayetiyle hastaneye başvuranlara dil altı hapı verilip, Isparta’ya sevk ediyor. Hastalar yolda vefat edebiliyor.
Çanakkale Devlet Hastanesi’nde çocuk kardiyoloji bölümü yok. Çan İlçesinde kardiyoloji, nöroloji, göğüs hastalıkları, KBB, enfeksiyon hatalıkları, beyin cerrahisi, radyoloji bölümlerinde doktor yok. Gelibolu Devlet Hastanesi’nde kadın hastalıkları, kardiyoloji, nöroloji, göğüs hastalıkları doktorları olmadığı için bölümler hizmet vermiyor. Biga Devlet Hastanesi’nde kardiyoloji ve göğüs hastalıkları doktorları olmadığı için bölümler hizmet vermiyor. Yenice Devlet Hastanesi’nde kadın doğum, çocuk hastalıkları, genel cerrahi bölümlerinde doktorları olmadığı için hizmet verilemiyor. Ezine Devlet Hastanesi’nde de KBB doktoru olmadığı için bölüm hizmet vermiyor.
Diyarbakır’da kapanan bölüm yok, hekim açığı var.
Edirne, hekim yetersizliği var, kapanan bölüm yok.
Erzurum Şehir Hastanesi’nde çocuk nörolojisi doktoru bulunmuyor. Üniversite hastanesinde plastik cerrahi ve yanık ünitesinde doktor yok.
Giresun, merkezdeki hastanelerde yeterli hekim yok. Kapanan bölüm de yok.
Gümüşhane Şiran Devlet Hastanesi’nde anestezi uzmanı olmadığından bölüm kapalıdır. Genel Cerrahi-Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları bölümünde doktor olmadığı için kapalıdır. Kürtün İlçe Hastanesinde dahiliye, aile hekimi ve diş Doktoru dışında hastane kadrosunda başka doktor bulunmamaktadır. Torul İlçesi’nde ve Köse İlçesi’nde bırakın doktoru, kapalı bölümü hastanenin kendisi yok. Kelkit Devlet Hastanesi’nde göz, göğüs, enfeksiyon, beyin cerrahı doktorları olmadığı için bölümler hizmet veremiyor.
Hakkâri, gastroenteroloji, kalp-damar cerrahı yok. Çocuk yoğun bakım ünitesi yok. Çocuklar dört saat uzaklıktaki Van’a götürülmektedir. Çatışma bölgesi olmasına rağmen plastik cerrahi uzmanı yok. Yanık ünitesinde bugüne kadar tedavi edilmiş herhangi bir hasta yok.
Hatay şu an itibarıyla kapanan herhangi bir branş yoktur. Bazı branşlarda hekim eksikliğinden ciddi sıkıntılar yaşanmaktadır.
Iğdır Devlet Hastanesi’nde nöroloji, KBB ve beyin cerrahı bölümlerinde doktor yok bu sebeple bölümler hizmet veremiyor.
Isparta’da kapanan bölüm yok fakat tıp fakültesinde de MR cihazı yok!
İstanbul Gaziosmanpaşa Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde endokrin bölümünün doktorları gittiği için bölüm kapandı. Gaziosmanpaşa Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi’nde romatoloji bölümü doktoru ayrıldı ve bölüm kapandı. Okmeydanı Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi’nde tüm ortodonti uzmanları istifa etti ve bölüm hizmet vermiyor.
Her ay 2 bin hasta il dışına sevk ediliyor
İzmir Çeşme, Dermatoloji kliniği pandemi öncesine kadar vardı, doktoru gitti ve o günden beri dermatoloji kliniği hizmet vermiyor. MR cihazı, kalp damar servisi, yoğun bakım ünitesi, beyin ve sinir cerrahi servisi yok. Karaburun Devlet Hastanesinde branşlar ve acil servis yok.
Karabük Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde gastroenteroloji, göğüs Hastalıkları ve Hematoloji Bölümlerinde uzman doktor bulunmamaktadır.
Karaman’da kapalı bölüm yok fakat bazı dallarda poliklinik hizmeti bulunmamaktadır.
Kastamonu’da doktor yetersizliği nedeniyle; Her ay ortalama 2 bin 11 hasta, günde ortalamaysa 67 hasta il dışına sevk edilmektedir.
Kars’ta, birçok bölüm doktor olmadığı için kapalıdır. Onkoloji bölümü kurulduğundan beri hiç hekim gelmemiş ve 7 yıl önce milyon dolara alınan cihazlar çürümeye terkedildi. Nöroloji, psikiyatri, cildiye, göğüs cerrahisi, enfeksiyon hastalıkları, nükleer tıp, fizik tedavi ve rehabilitasyon, çocuk cerrahisi, romatoloji, endokrinoloji, gastroenteroloji, hematoloji, geriatri ve çocuk acil gibi bölümlerde öğretim görevlisi olmadığı için hizmet verilmiyor. Bir anestezi uzmanı var. Ameliyat günleri uzuyor. 2020 yılında 3 milyon 200 bine mal olan suda doğum ünitesi doktor olmadığından kullanılamıyor.
Kırklareli, Lüleburgaz Devlet Hastanesi: kardiyoloji, genel cerrahi, yeni doğan, uyku laboratuvarı ve nöroloji ’de doktor yok. Babaeski devlet hastanesi, cildiye, göğüs hastalıkları, psikiyatri, göz doktorları yok. Göz doktoru olmadığı için bazı muayene cihazları Kırklareli Devlet Hastanesi tarafından Kırklareli’ne alınmış.
Kırşehir Üniversite Hastanesi’nde hematoloji uzmanı, çocuk endokrin uzmanı, çocuk hematoloğu yok.
Kilis’te gastroenteroloji uzmanı olmadığından bölüm hizmet vermiyor ve endoskopi yapılamıyor.
Konya Meram Hastanesi’nde yan bölümler yok. Beyin cerrahi, göğüs cerrahi, onkoloji ve plastik cerrahi bölümleri yok.
Kütahya İlçe hastanelerinde göz, kardiyoloji, nöroloji, kadın doğum, biyokimya, fizik tedavi ve göğüs hastalıkları uzmanı yok.
Manisa, Saruhanlı Devlet Hastanesi’nde anestezi uzmanı olmadığı için ameliyat yapılamıyor. Hastalar Manisa merkezde bulunan şehir hastanesine yönlendiriliyor. Diğer ilçelerinde kapanan bölüm yok, bölümlerin doktor eksiklikleri var.
Muğla Üniversite Hastanesi, organ nakli merkezi doktor istifası nedeniyle kapandı. Muğla Araştırma Hastanesi’nde çocuk alerji doktoru yok. Radyoterapi ünitesi yok. Menteşe Devlet Hastanesi’nde Ortopedi, Göz, Kardiyoloji uzman hekim kadroları boş. Bilgisayar tomografisi yok. Dalaman, Ortaca ve Köyceğiz Devlet Hastanelerinde bölgede tek çocuk doktoru ve tek kardiyolog var. Dalaman Hastanesi’nde tomografi cihazı yok, göz ve ortopedi doktoru yok. Fethiye’de göğüs cerrahisi uzmanı yok. Bodrum’da dermatoloji, göğüs hastalıkları, KBB, psikiyatri branşları yok. Yatağan’da beyin cerrahisi uzmanı yok, akciğer hastalıkları sık görülmesine rağmen Yatağan’da tek bir göğüs hastalıkları uzmanı yok. Fizik tedavi merkezi var ama fizik doktoru yok.
Nevşehir, Endokrin ve Gastroenteroloji Bölümünde doktor yok.
Niğde, Ömer Halisdemir Araştırma Hastanesi’nde kapanan bölüm yok. Nefroloji, romatoloji uzmanı yok.
Osmaniye, merkezde tüm bölümler var fakat doktor eksik. Kadirli İlçesi Devlet Hastanesi’nde kardiyoloji bölümünde doktor olmadığı için bölüm hizmet veremiyor.
Rize, doktor eksikliği var randevu alınamıyor, kapanan bölüm yok.
Siirt, çene cerrahı olmadığı için bölüm hizmet vermiyor. Kadın hastanesi yok.
Sinop, kardiyoloji ve beyin cerrahı eksikliği var.
Şanlıurfa, Hiperbarik Oksijen Tedavisi Ünitesi yok.
Tekirdağ, doktor eksikliği var. Göz, ortopedi ve kadın doğum doktorları eksik.
Tokat, çocuk cerrahisi bölümü, Alerji ve algoloji bölümü, Romatoloji, hematoloji nükleer tıp bölümleri kapalı. Çocuk kardiyoloji uzmanı ilde hiç yok. İl dışına sevk ediliyor. Çocuk endokrinoloğu ilde yok. Takip için çocuklar il dışına gidiyor. Tüm ilde bir tane romatolog var sıra bulmak imkânsız.
Tunceli, doktorsuzluktan kalp damar cerrahisi polikliniği yok.
Yalova, doktor olmadığı için Tıbbi onkoloji, nefroloji ve gastroenteroloji bölümleri kapatılmıştır.
Zonguldak Atatürk Devlet hastanesi ortopedi, kardiyoloji, göğüs kadrosu eksik. Hematoloji doktoru hiç yok. Bu sebeple bölüm hizmet veremiyor.