Kur korumalı hesabın maliyeti ay olmadan 22 milyara ulaştı

Dolar

Dolar

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin büyük umutlarla devreye soktuğu kur korumalı mevduat hesaplarında 131 milyar liraya ulaşıldı. Avrasya Yatırım kurucusu Ekonomist Evren Devrim Zelyut, ilginç bir detayı ortaya koydu. Zelyut’a göre, bugünkü kurlarla bu hesaplara 22 milyar TL ödeme yapılacak.

Zelyut, Avrasya.com sitesindeki yorumu şöyle:

Bakan Nebati diyor ki, 131 milyar TL olan bir büyüklük kur korumalı hesaba döndü. Bu rakamı 11,5 dolar/TL’den hesaplarsak yaklaşık 11,3 milyar dolara karşılık geliyor. Kur şimdi 13,5 oldu, o zaman 11,3 milyar dolar x 13,5 dersek, 153 milyar TL bu hesaplara ödemeniz gereken paradır. 153 milyar TL şimdiki değeri, ilk değeri 131 milyar TL ise aradaki fark 22 milyar TL’dir. Bu 22 milyarı kim verecek? Hazine… Hazine nereden alacak? Bu yazıyı okuyanlardan… Nasıl alıyor? Zamla, vergi ile… Bu 22 milyar TL yani yaklaşık 1,6 milyar dolar bildiğiniz faiz değil midir?

Kur korumalı mevduat ürünü ile dolar mevduatlarında çözülme hükümetin beklediği kadar olmadı. 7 Ocak itibari ile mevduatlar 2,8 milyar dolar azaldı, 234 milyar dolara indi. Gerçek kişilere baktığımızda ise 1,6 milyar dolarlık tatmin edici olmayan bir gerileme ile toplam rakam 145,5 milyar dolar oldu.

İstatistiklerin gösterdiği şu, Türkiye’de dolarizasyon azalmak bilmiyor. Bunun iki temel nedeni var:

1-Dolar/TL 11 iken, resmi rakam enflasyon %36 ise; 13,5 kurda enflasyonun %50’yi aşacak olması sürpriz olmayacaktır. O zaman kurun gerilemesini beklemek de saflık olur.

2-Hükümetin istikrarsız ve kavgacı politikaları tam anlamıyla ‘Yalancı Çoban Sendromu’ yaratmıştır. Güvenin olmadığı yerde ise ağzınızla kuş tutsanız kimse size inanmaz. Bu nedenle getirdiğiniz çözümlere vatandaş katılmaz. Ayrıca bu ürünlerin yukarıda hesapladığımız maliyetleri de sorunun çözülmediğini, sadece bastırıldığını da ortaya koyarak vatandaşı kendisinden soğutur.”

Exit mobile version