Özel hastanelerin PCR test vurgunu!

Devlet hastanelerinde PCR testinin sadece semptom gösteren vatandaşlara yapılacağının açıklanması vatandaşların zorunlu olarak özel hastanelerde bu testi yaptırmasına neden oluyor. Ancak özel hastaneler bu zorunluluğu fırsat bilerek fiyatı 250 liraya çıkarttı.  Özel hastanelerde test yaptırmak zorunda kalanlar ise en çok salgın sonrası işe dönmek için zorunlu olan çalışanlar oldu.

Sağlık Bakanlığı geçen hafta aldığı bir kararla Devlet hastanelerinde PCR testini sadece semptom gösteren hastalar yaptırabilecek. Yani  ciddi belirtilerin olması halinde Devlet hastanesinde bu test ücretsiz yapılacak. Bu sınırlamadan sonra  Covid testi yaptırmak isteyenler zorunlu olarak özel hastanelere yönelmeye başladı.

KİMİSİ MERAKTAN KİMİSİ ZORUNLULUKTAN

Özel hastanelere test için başvuranlar arasında “virüse yakalandım mı”diye şühpeye düşenler olurken, büyük bir bölümü ise işyerlerinin zorunlu tutmasından dolayı gidenler yer alıyor. Özellikle temaslıların ve virüsü atlatanlardan iş yerlerinden negatif test istenmesi vatandaşların zorunlu olarak özel hastanelere yönelmesine neden oluyor.

10 TL MALİYET 250 TL’YE SATILIYOR

"

COVİD-19 testinin devlet hastanelerinde sadece semptomlu hastalara yapılması özel hastanelerin bunu fırsata çevirmesine neden oldu. Yılbaşından önce 140 liraya kadar düşen test ücreti Sağlık Bakanlığı’nın “semptom” kararından sonra 250 liraya yükseldi.  PCR adı verilen testi Türkiye’de yaklaşık 12 yerli firma üretiyor. Yerli firmaların ürettiği testin maliyeti 12 lira olduğu belirtiliyor. Bu alanda pazarın en büyüğü olarak Bioeksen şirketi gösterilirken, İthal testlerin ise tamamı Çin üretimi. İthal testler in fiyatı ise 1.40 sent Özel hastaneler ağırlıklı olarak yerli üretim PCR testi kullanıyor ve ortalama 12 TL maliyetle bunu satın alıyorlar.  Bazı hastaneler bu testi 240 liraya yaparken, bir çok hastanenin ise tek fiyattan yani 250 liradan yaptığı gözleniyor.

Exit mobile version