İşte dünyada en çok Bitcoin çıkartan ülkeler! Türkiye üretici değil alıcı!

İşte dünyada en fazla Bitcoin çıkartan ülkeler

Cambridge Üniversitesi’nden gelen son verilere göre ABD, Çin’in yerine geçerek Bitcoin madenciliğinde hakim ülke konumuna geldi. Son yayımlanan rapora göre ülkelere göre dağılımı yapılan Bitcoin hash oranı verileri, ABD’nin en büyük pazar payına sahip olduğunu gösteriyor.

Cambridge Center for Alternative Finance (CCAF) tarafından yayımlanan Ağustos dönemi Bitcoin madencilik haritası, ABD’nin yüzde 35,4 oranında aylık ortalama hash oranına sahip olduğunu gösteriyor. Çin hükümetinin 2021 yılında madencilik faaliyetlerine yasak getirmesinin ardından başlayan madencilik göçü neticesinde Kuzey Amerika kıtası, ABD önderliğinde Bitcoin madenciliğinde hakim bölge konumu haline geldi.

Geçen yılın aynı dönem verilerine  göre ise ABD, hash oranı payında Ağustos 2020’de sadece yüzde 4,2’lük bir paya sahipti. Güncel verilere göre yüzde 35,4’lık oranla ABD, pazar payını 8 kat artmış gibi görünüyor. Aynı dönemde Bitcoin madenciliğinin hakim ülkesi Çin, pazarın yüzde 66,86’sına sahipti. Çin madencilik hakimiyeti, 2021 yılının ikinci çeyreğine kadar yüzde 34 seviyelerine kadar azalarak devam ettikten sonra Temmuz ayıyla birlikte Çinli madencilerin toplu halde faaliyetlerini sonlandırdığı görülüyor.

CCAF’nın son olarak Ağustos ayı verilerine dayanarak hazırladığı Bitcoin madencilik haritasına göre ABD’yi sırasıyla yüzde 18,1 pazar payı oranıyla Kazakistan, yüzde 11,23 ile Rusya ve yüzde 9,55 ile Kanada izliyor. Türkiye ise hash oranına göre gösterilen dağılımında toplam madencilik pazarının sadece yüzde 0,06’sını oluşturuyor.

Çin’in ülkede kripto para madenciliğini yasakladığı dönemde hash oranında ciddi bir düşüş gerçekleşmişti. Bu durum ABD madencilik firmalarının pazar payını Mayıs ayındaki yüzde 17,77 oranından Haziran ayında yüzde 21,81 ve Temmuz-Ağustos döneminde yüzde 35,4’a çıkmasını sağladı. Pazar payında yükseliş doğal olarak madencilik gelirlerinin önemli bir kısmının ABD Bitcoin madencilerine gitmesini sağladı. Ancak Çin sonrası dönemdeki yeni dağılım, BTC madenciliğiyle yakından ilgili diğer ülkelerdeki madenci gelirlerine de pozitif etki yarattı.

Hash oranlarında artış görülen diğer ülkeler
ABD’den sonra pazar payını en çok artıran ülke Kazakistan oldu. Kazakistan yılın 3. çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre hash oranını yüzde 8,8’den yüzde 18’e çıkarmış durumda. Madencilik faaliyetlerinde en çok artış kaydeden ikinci ülke olmasının ana faktörleri arasında bölgesel olarak Çin’e yakınlığı ve Bitcoin madenciliği için elverişli şartlara sahip olması gösteriliyor.

Bitcoin madenciliği sektöründe ise son rakamlara göre Rusya ve Kanada kıyasıya bir rekabet halinde. Çin devreden çıktıktan sonra madencilikte söz sahibi olan bu 4 ülkeyi ise sırasıyla İrlanda (%4,68), Malezya (%4,59), Almanya (%4,48) ve İran (%3,11) izliyor.

Bitcoin madenciliği için kaygılar devam ediyor
Bitcoin madenciliği konusunda en büyük kaygılardan biri çevresel faktörler. Bitcoin çıkarma faaliyeti sonucu kullanılan yüksek enerjinin yenilenemeyen kaynaklar kullanılarak üretilmesi, çevre kirliliği sorunlarını da beraberinde getiriyor. Ancak sektörde yenilenebilir kaynaklar yani temiz enerji kullanarak madencilik faaliyetlerini yürütme çabaları devam ediyor.

Diğer önemli bir kaygı ise yüksek enerji kullanımının ülkelerin elektrik gereksinimlerini tehlikeye atması. Geçtiğimiz yaz döneminde İran, ülkenin enerji ihtiyaçlarını gerekçe göstererek Bitcoin madenciliğini kış dönemine kadar askıya alma kararı almıştı.

 

Kaynak: İnvesting

Exit mobile version