RİSK’TEN KAÇMA ZAMANI

Halk Yatırım: Riskten kaçınma dönemi başlıyor, VİOP uzun pozisyonları azaltın
Halk Yatırım Araştırma ekibi her hafta yatırımcılarına dövizlerden emtialara kadar uzanan geniş bir varlık gamında portföy önerileri sunuyor. Cuma günü yenilenen  portföy stratejisinde Fed’in yakında faiz artırımına geçebileceği  kaygısının izlerini görüyoruz. Halk Yatırım riskli varlıklarda çok temkinli davranılmasını tavsiye ediyor. Peki, riski sevmeyen yatırımcı bu hafta içinde açıklanacak Fed FOMC tutanakları ile başlaması muhtemel yeni dönemde nasıl davranmalı?  İşte, Halk Yatırım’ın yeni model portföyü: 
Fed’in varlık alımlarını sonlandırdığı son faiz toplantısında, destekleyici para politikasından çıkışın ötelenmesine yönelik bir sinyal vermeyerek 2015 ilk yarı sonunda öngörülen ilk faiz artırımı beklentilerinin korunmasıyla, ‘dolarda güçlenme’ ve özellikle gelişen ülke varlıklarında ‘volatilitede artış’ öngördüğümüz makro ortamın başlangıcına işaret ettiğini düşündüğümüz gelişmelere karşı sırasıyla; VİOP ‘uzun pozisyonumuzu’ kapattıktan sonra,bankacılık sektörünün ağırlığını sıfırlayıp hisse senedi ağırlığımızı %10’a indirerek karşılık vermiş, ‘temkinli duruşumuzu’ güçlendirmiştik.
 
Sert düşen petrol fiyatlarına karşı alınacak önlemlerin boyutu ve denge fiyatına etkisinin küresel çapta varlık sınıfları için belirleyici olabileceğini düşündüğümüz fiyatlamada, Fed’in son toplantıya ait ve gelecek hafta açıklanacak tutanaklarından ‘şahin söylemlerin’ devamının görülmesi ihtimalini göz ardı etmiyoruz.
Bu çerçevede Model Portföyümüzde aşağıdaki değişiklikleri yapıyoruz:
Hisse portföyümüzün ağırlığını %10 ile korumaya devam ederken, hisse portföyümüzde değişikliğe gidiyoruz. THYAO’nun %15 olan ağırlığını %5’e indiriyoruz. Bu kararımızda, hissenin portföyümüzdeki ağırlığını artırdığımız 16 ve 30 Ekim tarihlerinden itibaren ortalama olarak %20’lik getiri sağlaması ve petrol fiyatlarının yaşanan hızlı aşağı yönlü ralli sonrasında OPEC toplantısı öncesinde riskler içermesi yer alıyor. Ancak, 2015 temamızda yer alan güvenli sektörler görüşümüzü korurken; gelişmelerin yönüne göre  portföyümüze tekrar eklemek için alım fırsatı da kolluyoruz.
Ekonomik dalgalanmalardan daha az etkilenmesi sebebiyle defansif olarak gördüğümüz ASELS’ı, önümüzdeki yıllarda üzerinde çalıştığı önemli projeleri sebebiyle (Milgem 3. ve 4. gemileri, Altay tank ihalesi ve uzun menzilli hava savunma füze sistemi) beğeniyor ve THYAO’dan gelen %10 ağırlığımızı ASELS hisselerine aktarıyoruz.
 
Yine portföyümüzde %5 ağırlığa sahip BIZIM hisse senetlerini ise, portföye eklediğimiz tarihten bu yana BIST100’den %5,8 negatif ayrışması nedeniyle çıkarıyor, portföyümüzde %10 ağırlığa sahip TAVHL hisse senetlerine aktararak, TAVHL’nin payını %15’e çıkarıyoruz.
 
Altın ‘kısa’ ve ve platin ‘uzun’ pozisyonlarımızı korumaya devam ettiğimiz emtia porföyümüze: i) küresel büyümeye yönelik oldukça zayıf büyüme görünümü senaryosunun belirgin bir şekilde  fiyatlanmasıyla, gümüş fiyatlarının üçüncü çeyrekte %9,5 düşüşle kıymetli metaller içinde belirgin bir şekilde negatif ayrışması; ii) bu doğrultuda, altın/gümüş relatif hareketininAğustos sonundan itibaren %13 yükselişle 5,5 yılın zirvesine çıkmış olmasını göz önüne  alarak ve iii) Fed’in beklenenden ‘şahin’ ve makro verilerle desteklenmeye devam edebilecek (önümüzdeki hafta tutanaklardan da izleyeceğimiz) duruşunun altın fiyatları üzerinde aşağı yönlü baskısının daha fazla gözlenebileceği beklentisiyle, taktiksel olarak (16,1 hedefli) ‘gümüş al’- (1.110 hedefli) ‘altın sat’ ikili işlemini ekliyoruz (Döviz portföyümüzde de bu görüşümüzü uyguluyoruz).
 
FX portföyümüzdeki ‘lira al’-‘rand sat’ ikili işlemimizi, Güney Afrika’da Eylül’de son yedi ayın en düşüğüne inen tüketici fiyatlarının rand cinsi  tahvillere olan ilgiyi artırmasını, randın liraya karşı değer kaybetme potansiyelinin sınırlı kalabileceği bir sürece işaret edebileceği öngörümüzle kapatıyor; açığa çıkan likiditeyi hafta ortasında aldığımız GBP/USD ‘kısa pozisyonumuza’ ekliyoruz.

Exit mobile version