BDDK, dijital banka lisansı almak için en az 1 milyar liralık sermaye şartı koydu. Peki dijital bankalar nasıl çalışacak?
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), dijital banka lisansı için gerekli olan sermaye tutarını 1 Milyar TL olarak belirledi. BDDK, bankacılık ve fintech sektörünün uzun zamandır beklediği Dijital Bankaların Faaliyet Esasları ile Servis Modeli Bankacılığı Hakkında Yönetmelik Taslağı’nı hazırlayarak sektörün görüşüne açtı. Taslağın son şeklini aldıktan sonra 1 Ocak 2022’de yürürlüğe girmesi bekleniyor. Bu sermaye tutarının sektörün beklentisinin üzerinde olduğunun altını çizen sektör temsilsilerine göre, söz konusu tutar Avrupa örneklerinin üzerinde ve bir çok fintech şirketinin bu alana girmesine engel olabilir.
Mevduat toplayacak, sadece bireysele ve KOBİ’ye hizmet verecek
Taslağa göre, hizmet verecek olan şubesiz dijital bankaların faaliyet konularına da sınırlama getirilmiş durumda. Şöyle ki, dijital bankaların müşterileri yalnızca finansal tüketicilerden ve KOBİ’lerden oluşabilecek. Bu bankalar, KOBİ boyutunu aşan ticari bankacılık faaliyet kollarında ise faaliyet gösteremeyecek. Öte yandan dijital bankalar, bankalararası piyasalarda ya da para ve sermaye piyasalarında faaliyet gösterebilecek, ödeme ve e-para kuruluşları için koruma hesabı hizmeti sunabilecek. Dijital bankaların fiziksel şube açması mümkün olmazken, müşteri şikayetleri için en az bir fiziksel ofis kurmaları gerekecek.
Müşteri maaşının en fazla 4 katı kredi verecekler
Taslakta dijital bankaların kredi verme alanlarının da çerçevesi çizilmiş durumda. Buna göre, dijital bankaların, bireysel müşterilerine kullandıracağı teminatsız nakdi kredilerin toplamı, ilgili müşterinin aylık ortalama net gelirinin dört katını aşamayacak. Aylık ortalama net geliri tespit edilemeyen müşterilere ise kullandırılacak teminatsız nakdi kredilerin toplamı 10 bin TL’yi aşamayacak.
Krediye aşırı düşük, mevduata aşırı yüksek faiz veremeyecekler
Taslakta en çok dikkat çeken sınırlamalardan biri de dijital bankanın finansman ürünlerinde uygulayacağı fiyat politikaları noktasında getirildi. Buna göre dijital bankalar diğer bankalara göre kredi faizlerine aşırı düşük fiyatlar, mevduat ürünlerine ise aşırı yüksek faiz oranları uygulayamayacak. Taslağa göre, dijital bankaların hem kendi risk yönetim kapasitesini hem de finansal piyasaların güven ve istikrarını tehlikeye düşürdüğünün BDDK tarafından tespit etmesi halinde, BDDK’nın müdahale yetki bulunuyor.
2.5 milyar TL sermayeye faaliyet kısıtlaması yok
Öte yandan dijital bankanın sermayesini faaliyet izni aldıktan önce veya sonra 2.5 milyar TL’ye çıkarması halinde BDKK’ya yapacağı başvuru üzerine söz konusu faaliyet kısıtlarına BDD tarafından son verilecek. Bir başka ifade ile sermayesini bu tutara çıkaran dijital bankalar diğer kredi kuruluşlarının yapabileceği tüm bankacılık faaliyetlerini ilgili mevzuat çerçevesinde yerine getirebilecek.