Papara açıklama yaptı: Yasaklanmadık!

Dün gece Resmi Gazete’de yayımlanan Merkez Bankası’nın yeni kripto para düzenlemesinin ardından gündem olan Papara açıklamalarda bulundu. 
Merkez Bankası’nın kripto paralar ile doğrudan veya dolaylı bir şekilde ödeme yapılamayacağını açıklaması gündeme bomba gibi düşerken Resmi Gazete’de yer alan 4. maddenin 2. fıkrasında yer alan “Ödeme ve elektronik para kuruluşları, kripto varlıklara ilişkin alım satım, saklama, transfer veya ihraç hizmeti sunan platformlara veya bu platformlardan yapılacak fon aktarımlarına aracılık edemez” maddesinin ardından gözler Papara’ya çevrildi.
Konuyla ilgili ilk açıklamayı Papara Kurucusu Ahmed Karslı yaptı. A Para canlı yayınına katılan Karslı şu ifadeleri kullandı:
“Düzenlemeyı şu yönden olumlu buluyorum. 3. maddenin 1. fıkrasında kripto para tanımının yapılmış olması ve terim olarak geçmesi değerli. Geri kalan düzenlemeler için ise çok olumlu yorum yapamayacağım. İfade edilmek istenen iki şey. Birincisi kripto varlıkların ödeme aracı olarak kullanılmaması. İkincisi ise doğrudan Paparayı ilgilendiren elektronik kuruluşların yani fintechlerin kripto para ödemelerine aracılık edememesi. Burada biraz bilgi kirliliğini düzeltmek gerekiyor. Ben burada düzenlemenin vergisel bir boyutu olduğunu düşünmüyorum. Çünkü bugün Papara ile değil ama x bir kripto para borsanına banka ile yatırım gerçekleştirebiliyorsunuz. Demek ki vergi doğacak diye çıkarım yok. Papara ile banka arasında regülatif anlamda banka ile papara arasında bir var yok. Banka da ne kadar denetime tabii tutuluyorsa papara da o kadar tutuluyor.
Kamu politikalarımızda çeliştik
Merkez Bankası’nın kripto para düzenlemesini doğru bulmadığını açıklayan Karslı, sözlerine şu şekilde devam etti:
“Ben bu düzenlemeye temelden karşıyım. Hem bir hukukçu hem de 5 yıldır fintech sektöründe olan biri olarak. Yasaklamanın en kolay yöntem olduğunu düşünüyorum. Yasaklamaktansa mutlaka sektör paydaşları ile konuşup daha yapıcı bir şekilde sorunlar neyse onu çözmeye odaklanmak daha mantıklıydı bence. Çünkü artık x bir kripto para borsası 100 milyar doların üzerinde trade ediliyor. Ünlü finans kuruluşları kripto paraları ödeme aracı olarak kabul ettiler. Biz de bu düzenlemeyle beraber hem global anlamda aykırılıklar yarattık hem de kamu politikamızla biraz çeliştik. Ayrıca kripto para gelirlerimiz toplam gelirlerimizin yüzde 10’u bile değil lütfen yanlış anlaşılmasın” dedi.

Exit mobile version