Rusya Tarım Bakanlığı, Türkiye’nin Rus tarım ürünleri ithalatını en az yüzde 50 oranında artırdığını belirtti.
Tarım ürünleri ihracatından geliri silah satılı gelirlerini geçmeye başlayan Rusya, 2020 istatistiklerini açıkladı. Buna göre Rusya’nın tarım ürünleri ilke beslediği ülkeler arssında ilk sırada Çin, ikinci sırada Türkiye var.
Rusya Tarım Bakanlığı, Türkiye’nin Rus tarım ürünleri ithalatını en az yüzde 50 oranında artırdığını belirtti.
Rusya Tarım Bakanlığı Federal Tarım Ürünleri İhracatını Geliştirme Merkezi’nin raporuna göre, Rusya’nın tarım ürünleri ihracatı ocak ayı başından bu yana 3 milyar 291 milyon dolar olarak gerçekleşti. Yani geçen yılın aynı dönemine göre, yüzde 52.8’lik artış meydana geldi.
Rusya’nın tahıl ihracatı 2.4 kat artarak 1 milyar 525 milyon dolar, balık ve deniz ürünleri ihracatı yüzde 26.7 azalarak 296 milyon dolar, yağ ürünleri ihracatı yüzde 12 artarak 603 milyon dolar olarak gerçekleşti.
Soutnik’in haberine göre, gıda sanayi ürünlerinin ihracatının yüzde 8.3’lük gerilemeyle 242 milyon dolar olarak gerçekleştiği ifade edilirken et ve süt ürünleri ihracatında yüzde 36’lik artış gözlemlendi. Rusya, söz konusu dönem içinde 102 milyon dolar değerinde et ve süt ürünleri ihraç etmiş oldu.
İlk sırada Çin, ikinci sırada Türkiye yer alıyor
Rus tarım ürünlerinin en büyük alıcısı Çin oldu. Çin, 1 Ocak -14 Şubat döneminde Rusya’dan tarım ürünleri ithalatını yüzde 63.3 oranında artırarak 650 milyon dolara çıkardı. Çin’in, Rusya’nın toplam tarım ürünleri ihracatındaki payı yüzde 19.8.
İkinci sırada yüzde 15.4’lük payla Türkiye geliyor. Türkiye söz konusu dönem içinde ithalatını yüzde 52.7 oranında artırarak 507 milyon dolara çıkardı.
Ardından Mısır geliyor. Bu ülke, Rusya’dan 358 milyon dolarlık tarım ürünleri alarak ithalatını yüzde 76.3 artırdı ve payını yüzde 10.9’a çıkardı.
Rusya’dan Avrupa Birliği ülkelerine tarım ürünleri ihracatı yüzde 9 artarark 327 milyon dolar olarak gerçekleşti.
İlk 10’da ayrıca Güney Kore, Azerbaycan, Pakistan, Ukrayna, Özbekistan ve Moğolistan yer alıyor.
Tarımın yükselişi
Bundan bir yıl önce TürkRus.Com bu alandaki gelişmeleri “Tarım geliri silahı geçti: 2019’da 24 milyar $’lık tarım ürünü satıldı” başlığı ile duyurmuştu:
“Dev sera yatırımları ile yerli üretimde devrim yapan, üreticisini korumak için Türkiye’ye kota uygulayan Rusya, yakın zamanda Türkiye dahil, komşularına domates ihraç eder duruma gelecek.”
Bir süredir sık sık gündeme getirilen bu görüşün hayata geçme ihtimali her geçen gün artıyor. Rusya Tarım Bakanlığı ülkedeki seralarda yetiştirilen domates ve salatalıkta rekor hasat beklendiğini açıklarken, üretimin geçen yıla kıyasla yüzde 40 artması ve 1 milyon ton olarak gerçekleşen hasatın bu yıl 1,4 milyon tona çıkması bekleniyor. Rusya özellikle Türkiye ile uçak krizi yaşadıktan sonra ülkedeki sera üretimine yatırımları arttırmıştı. 2014-2018 yılları arasında 1000 hektarlık yüksek teknolojili yeni sera kuruldu. Bunun 350 hektarlık kısmı geçtiğimiz yıl kullanıma girdi.
Diğer yandan dün kamuoyuna açıklanan iki farklı alandaki veriler Rusya’nın Batı’dan gelen yaptırım baskısı altında “üretinde büyük yol aldığını” bir kez daha tartışmasız ortaya koydu.
Zira son verilere göre, kısa süre öncesinde büyük ölçüde ithalata dayalı olan Rusya, 2019’da 24 milyar dolarlık tarım ürünü ihraç etmeyi başardı.
Rusya Tarım Bakanı Dmitri Patruşev, bu rakamın aslında kendilerini tatmin etmediğini, çünkü geçen yılki seviyenin biraz altında kaldığını vurguladı.
Patruşev, gelecek beş yıl içinde Rusya’nın bu alanda ihracat rakamını 45 milyar dolara çıkaracağını söyledi. Bu arada Rusya’nın hızla büyüyen organik ürün pazarında dünya payını yüzde 15’e çıkarmayı hedeflediği de vurgulandı.
Tarım cephesinden bu başarı haberinin geldiği gün, Rusya’nın dünyada en hızlı büyüdüğü sektörlerden olan silah sanayinden de bir açıklama medyaya yansıdı.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Moskova’nın bu yıl içinde yurt dışına 13 milyar dolarlık silah ihracatı gerçekleştirdiğini belirtti. Rusya Dış Ülkelerle Askeri Teknik İşbirliği Komisyonu toplantısında konuşan Vladimir Putin, “Rus silah ve askeri araçlarının ihracatı giderek artıyor. Bu yıl içinde toplam 13 milyar dolar tutarında askeri ürün ihracatı gerçekleştirildi. Bu, geçen yılın aynı dönemindeki rakama göre 2 milyar dolardan fazla” diye konuştu.
Vladimir Putin, ‘yaptırım uygulamalarının ve haksız rekabetin artmasına rağmen’ Rusya’nın küresel silah pazarındaki konumunun güçlenmeye devam ettiğinin altını çizdi.
Yani Rusya 2019’da 13 milyar dolarlık silaha karşılık, 24 milyar dolarlık tarım ürünü ihraç ederek, “kendi kendine yeten ve fazlasıyla dünyayı ürünleri ile besleyen ülke” olma yolunda kararlı adımlarla ilerlediğini ilan etti.
Kaynak: Turkrus