Borsada halka arz manipülasyonu mu?

Sponsorlu Bağlantılar

Borsada yeni halka açılan şirketlerin hisselerinin yüzde 700’e varan  anormal primi yeni bir tartışmaya neden oldu. Şirketler mi ucuz halka açıldı, yoksa manipülasyon mu var?
Borsada halka arz fırtınası sürerken, en az 50 şirketin daha bu yıl SPK’ya başvurudu bulunması bekleniyor. Borsaya olan bu talebin, yeni halka arz edilen hisselerde yaşanan büyük primden kaynaklandığı belirtiliyor. 
Geçen yıl şubatta açılan ARD Bilişim yaklaşık 1 yılda yüzde 784,25 getiri sağlarken Kontrolmatik sadece 3 ayda yüzde 451,25 yükseldi. ARD Bilişim neredeyse açılış fiyatını 9’a katlarken Kontrolmatik de 5’e katlamayı başardı. Sadece bu iki hisse değil Dinamik Isı 3.5 kat, Esenboğa Elektrik 2.5 kat, Fade Gıda 2.4 kat, Bayrak EBT 3 kat değer kazandı. Daha mütevazi yükselişleri ise ikisi de yılın son ayı halka arz edilen Kervan Gıda ve Arzum yaşadı.
MANİPÜLATİF Mİ UCUZ MU?
Öte yandan halka açıldıktan sonra borsada anormal prim yapmaları yeni bir tartışmaya neden oldu:
Bu hisseler çok mu ucuz halka arz edildi, yoksa yükseliş manipülatif mi?
Analist Ebru Sucu, şirketlerin halka açılırken değerlendirme yapıldığını ve en fazla yüzde 3-5 iskontolu arz edildiğini belirterek, yüzde 700’e varan yükselişlerin manipülatif olduğunu ve yatırımcıların dikkat etmesi gerektiğini söyledi.
 

Sponsorlu Bağlantılar

Exit mobile version