Vatandaşa kaşıkla, yabancıya kazanla faiz!

Yurtiçinde vatandaşın mevduatı için düşük faiz pazarlığı yapan bankalar, yurtdışı tahvil ihracında kesenin ağzını açtılar. Bankalar birbiri ardında tahvil ihraç hazırlıklarını açıklıyor.
Merkez Bankası gösterge faizini yüzde 17’ye çekmesine rağmen bir çok bankanın mevduat oranı yüzde 15 ile 16 seviyesinde bulunuyor. Ancak bankalar, yerli yatırımcılara faizde cimrilik yaparken; yurtdışı tahvil ihracında oldukça cömert davranıyorlar.
Bankaların bu cömert faizli tahvil ihracına ise yabancılar büyük ili gösteriyor. Bankalar hem uzun vadeli kaynak sağlarken küresel çapta yoğun likidite ortamının yarattığı fırsatı da kullanma niyetinde. Türkiye’den yapılan ihraçlardaki yüksek getiri imkanı ve düşen risk primi de küresel talebin artmasını sağlıyor.
GARANTİ VE AKBANK SIRADA
Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın yılın ilk Eurobond ihracını 15 kat taleple gerçekleştirmesinin yanı sıra bankalar da yıla hızlı başladı. Yapı Kredi 500 milyon dolar, TSKB 350 milyon Euro’luk sürdürülebilir tahvil ihracını 6 katın üzerinde taleple tamamlarken, Ziraat, İş Bankası, Vakıfbank, Eximbank, Garanti ve Akbank da sırada. Ziraat Bankası 4 milyar dolarlık, Vakıfbank 1 milyar Euro’luk ipotek teminatlı menkul kıymet ile 5 milyar dolar tahvil ihracına Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) onayı alırken, İş Bankası 5 milyar dolar, Eximbank’ın ise 1 milyar dolarlık ihraçları için izin geldi. Ziraat Bankası dün 5 yıl vadeli sürdürülebilir Eurobond ihracı için BNP Paribas, Citi, HSBC, ICBC, JPMorgan ve Mizuho Securities yetkilendirildi. Garanti BBVA 6 milyar dolarlık tahvil ve 750 milyon Euro’luk ipotek teminatlı menkul kıymet ihracı için genel müdürlüğü yetkilendirdi. Akbank ise 2 milyar dolarlık tahvil ihracı için yetki verdi. Türkiye’nin son dönemde düşen iflas risk primi CDS’leri, dünyadaki tahvil ihraçlarına nazaran yüksek getiri sağlaması hem talebin hem de bankaların iştahının artmasına neden oluyor.

Exit mobile version