Dünya ticaret ve ekonomi büyüme endeksi yatay seviyede devam ederken, sanayide kullanılan ham maddelerde müthiş artış var. Bakır, nikel ve aliminyum yükseliyor. Ender Balcı, dünyadaki en önemli verilerin Türk ekonomisine yansımasını yazdı:
Konumuz ekonomi, Konumuz Aralık ayına nasıl girdik bir bakalım.
Aralık ayında Abd seçim sonuçlarının netleşmesi ile Abd korku endeksi VIX 38,02 den 20,77 ye risk ve endişe algısının düştüğünü görerek giriyoruz.
Bir diğer önemli gösterge DXY ise 91,2330 ile bir yıllık dip yapması VIX e etki yapmamış gözüküyor.
Abd de bir bakımda hayat para etrafında dönüyor, günlük 100-150k vaka sayısı ve 300k gelen toplam corona ölüm sayısının VIX korku endeksine yansıyan bir etkisinin olmadığı düşünülebilir.
Dünya ticaret ve ekonomik büyüme endeksine BDY baktığımızda ise haziran 2020 den bu yana 1200 lü seviyelerde yatay seyrettiğini görüyoruz.
Enteresan olan ise sanayide kullanılan ham maddelerde olan müthiş artış. Bakır 4k usd 7,4 kusd çıkarken, Nikel 12k usd 16k usd , Aliminyum 1,5kusd 2k usd seviyesine çıktığını görüyoruz.
Dünya ekonomik aktive yatay giderken bu metallerde ki artış aslında Çin büyümesinin ayrıştığını ve metal fiyatlarına bu büyümenin yansıdığı şeklinde değerlendirebiliriz.
CDS lere baktığımızda 553 puandan 380 puana düşüş çok önemli olmakla beraber, hep bizi kıskandığı malzeme yapılan Almanya’nın 11,01 Rusyanın,78,02 ve batık Yunanistan’ın 111,96 olduğunu hatırlamak gerek.
Puan düşüşünü doğru okumak için konjönktürel diğer ülkelerde de daha iyi düşüşleri de not etmek gerekiyor.
Ekim-Kasım 2020 döneminde Rusya 105,02 de 78,02 ye Yunanistan 147,63 ten 11,96 ya ve İtalya 124,52 den 105,74 e düşmüş .
CDS lere 2 yıllık gösterge faizlerle birlikte bakmakta çok anlamlı sonuç vermekte. Bizde % 15,03 lerden %13,87 gelen faiz Dünya’da ya sıfır ya eksi faizde
Eksi deyince Dünya’da merkez bankası rezervleri eksi olan bizden başka kaç ülke var. Varlık fonu varlıklarından gelir yaratması gerekirken varlıklarını satarak finansman sağlamaya çalışan bizden başka ülke yok . CDS bir bütün sebep sonuç olarak görmek esastır.
Dünya’da belli başlı endeksleri takip etmek KOBİ ler ve ilgilenenler için bir fikir verebilirken maalesef Türkiye’de vaka sayıları, tuik verileri vs tüm istatistik veriler Dünya’da zaten değersiz kabul edilirken artık halk nezdinde de diğer bir çok konuda olduğu gibi itibar görmüyor.
Bu nedenle spekülatif altın-gümüş-borsa gibi verilere bakmak ve yorumlamak zarfa değil marufa bakmak esas olduğundan çok belirleyici olmuyor.
Dış diplomasi ve uluslararası ilişkiler ise belirleyici olması açısından çok yakın takip edilmesini gerektiriyor.
Yunus Emre’nin dediği gibi ” Göz odur ki dağın ardını göre “