Merkez Bankası’nın faiz arttırmayacağını önceden bilen Rasim Ozan Kütahyalı, son yazısında bu tahmini nasıl yaptığını anlattı:
Merkez Bankası’nın kararını nasıl tam isabet bildim?
Deneyimli ekonomi gazetecisi ve T24 Ekonomi Servisi Müdürü Barış Soydan bu perşembe açıklanan Merkez Bankası kararından sonra aynen şöyle yazdı…
*
Reuters’ın ve AA’nın anketine katılan kuruluşların tamamı “Faiz artıracak” demişti. Oysa Rasim Ozan’ın yazılarından belliydi bugünkü karar. Yatırım kuruluşları için naif mi desek, miyop mu desek?
*
Hakikaten de yatırım kuruluşları ve piyasa iktisatçılarıyla, yatırım danışmanlarının çok büyük çoğunluğu onca tecrübelerine rağmen göz göre göre gelen bu kararı göremediler.
*
Nasrullah Ayan gibi binbir badire atlatmış kendi tabiriyle eski bir kaşar bile yanıldı. Üstelik en öngörülü ve analizleri doğru çıkan piyasacılardan, yine binbir badirelerin adamı Devrim Akyıl ile birçok olayı doğru kavramalarına rağmen yanılgı içine düştü Ayan.
*
Mevcut iktisat camiası hala Türk ekonomisine alıştıkları eski paradigma ile bakıyorlar. O pörsümüş bakış açısıyla analiz yapıyorlar ve habire yanılıyorlar.
*
Kendilerini takip eden bireysel yatırımcıları da her seferinde yanılgıya sürüklüyorlar. Ben iktisatçı yada ekonomi gazetecisi değilim ama yılların bireysel yatırımcısıyım ve hepsinin cemaziyelevvelini bilirim. Hepsinin bir nevi müşterisi sayılırım.
*
Büyük çoğunluğu yanılıp duruyorlar çünkü ekonomide bir devrim yapıldığının yada yapılmakta olduğunun farkında değiller.
*
Berat Albayrak devrimi dediğim hadise budur. Bu devrimin parolası “Türkiye yeniden ithalat cenneti olmayacak” mottosudur.
*
Beğenin yada beğenmeyin ama önce objektif realiteyi kabul edin. Yapılan bir yeni yapısal reformdur. Yada diğer bir deyimle finansal devrimdir. Elbette bu devrimin acı reçete tarafları vardır.
*
Bu devrim sürecinde yeni paradigmaya geçiş sancıları olacaktır ama bu devrim nihayete erdiğinde bu ülkede cari açık kesinlikle olmayacaktır. Türk ekonomisinin ezeli cari açık sorunu bitecektir.
*
Bu devrim sürecinde Enflasyon kısa vadede artar gibi gözükebilir ama orta ve uzun vadede tek haneli enflasyon göreceğiz. Yeter ki bu devrim yolundan dönülmesin.
*
Berat Albayrak elini değil tüm bedenini taşın altına sokmuştur. Bu popülizm çağında inanılmaz şekilde anti-popülist bir devrim yapmaya çalışmaktadır.
*
Öncelikle de bu devrimin ve paradigma değişiminin kavranması lazımdır… Mesela Prof. Yalçın Karatepe’nin son medyascope videosuna göre bu devrimi kavramış olduğunu anlıyorum ama sol bir bakış açısıyla “Değerli TL değersiz ekonomi üretir” tezini tenkit ediyor. Eleştiri olabilir ama önce mesele hadisenin kavranmasıdır.
*
Ege Cansen ve Asaf Savaş Akat ise “Değerli TL değersiz ekonomi üretir” tezine katılıyorlar ama hükümetin bu devrimi sonuna kadar götürebileceğinden emin değiller. Gerçekten de bu yoldan yeniden eskiye dönülürse Türkiye çok şey kaybeder. O sebeple Berat Albayrak’ı desteklemeliyiz.
*
Bu iktisadi devrim daha önceki yazılarımda ifade ettiğim gibi öncelikle anti-ithalat devrimidir sonra da imalat ve ihracat devrimidir.
*
Faizleri artırıp artırıp sıcak paranın gelişi ile kafası leyla olan kısa vadeci bir ekonomik ortam yaratmak bu devrimin ruhuna aykırıdır.
*
Kuru faiz ile baskılayıp baskılayıp, ucuz dolar yaratıp ithalatı patlatarak sanki zenginleşmişiz gibi sanal bir algı yaratmak bu devrimin ruhuna aykırıdır.
*
Elbette doların bir anda 12-15 TL olacağını söyleyenler de şarlatanlardır. Kur şoku bir ekonomi için öldürücüdür. Tüm hareketler yavaş yavaş hafif hafif olacaktır.
*
Habire yanılan kimi iktisatçılara örnek de vereyim… Mesela Cüneyt Akman ve Atilla Yeşilada’nın bireysel yatırımcıları kaç kez yanılttığının artık sayısı bile söylenemiyor. Belki de bu bininci kez oldu.
*
Özellikle Atilla Yeşilada çok akıcı ve sevimli, komik bir üsluba sahip olup kendini dinlettiren bir konuşmacı olduğu için de YouTube ortamında iyi izleniyor.
*
Yani televizyon şovu deneyimi çok yüksek bir ekran adamı olarak ben de ifade edeyim ki Yeşilada reytingi sağlam bir televizyoncu ama kısa ve orta vadeleri öngörülerinde hep yanılan bir iktisatçı.
*
Ama bu kötü yada muhalif iktisatçı olduğundan değil, mesela hükümetçi ekonomistler de çok yanılıyor. Çünkü hepsi birden mevcut iktisadi dönüşüm ve devrimi kavrayamıyorlar.
*
Aslında Yeşilada’nın habire yanıldığını piyasada herkes de biliyor. İntegral Forex’in bir yayınında iktisatçı Artunç Kocabalkan da “Atilla Yeşilada ne derse tersine yatırım yap diye laf var piyasada” dedi. Bu hadise espri değil gerçekti.
*
Bir devrim yapıldığını yada yapılmakta olduğunu kavramak ve ona göre ekonomik analizler yapmak tüm piyasa ve yatırım camiası için bir mecburiyet.