Merkez Bankası’nın önümüzdeki hafta yapacağı toplantıda yeni bir faiz arttırımına gideceği beklenti doların gevşemesine neden oldu.
Dolar/TL haftaya 7.96 seviyesindeki tarihi zirvenin hemen altında başlarken Merkez Bankası’nın (TCMB) Perşembe günü sonuçlarını açıklayacağı faiz kararı haftanın en önemli yön belirleyici verisi olarak izleniyor.
Bazı bankacılar swap faizinin politika faizi değil de üst bant faizi olarak belirlenmesinin bir sonraki PPK’da faiz artışı anlamına gelebileceğini düşünüyorlar. Bazı bankacılar ise bunun aksine kararların doğrudan faiz artışı yapmamak için alındığı kanaatindeler. Ancak TL’deki değer kaybı belirginleştikçe piyasadaki beklentiler artık faiz artışına neredeyse tamamen dönmüş durumda. Reuters anketinde medyan henüz oluşmadı. Goldman Sachs ise 300 baz puanı bu hafta olmak üzere yıl sonuna kadar 675 baz puan daha faiz artışı bekliyor. Kuruluş bu hafta %14 seviyesindeki yılsonu politika faizi beklentisini %17’ye çekti. Bir bankanın Hazine masası yetkilisi, “Piyasa TCMB kararına odaklanmış durumda, 100-150-200 baz puanlık artırımlar piyasayı şaşırtmayacaktır. Aksi yöndeki adımlar ise büyüklüğüne göre yeni fiyatlamalar getirebilir. Çok azınlıkta kalsa da bankanın faizleri sabit tutacağı yönünde düşünenler de var” dedi ve ekledi: “Piyasada TCMB fonlamasına bakınca %12’yi aşmış durumda gecelik faizler de %13’e yakın. Mevduat getirilerinde Ağustos’ta yaşanan artış sonrası ise yeni bir artış trendi göremedik. Halen yüksek montanlı işlemlerde %13-14 seviyesinde. Ek olarak vergilerle de süreç desteklendi. Ancak bu seviyede lokallerin yeniden TL’ye belirgin dönmediği görülüyor. Jeopolitik gelişmeler burada da etkili” dedi. Piyasa faizlerindeki yükseliş ise henüz mevduat sahiplerinin döviz veya TL tutma tercihlerine yansımadı. Lokaller Temmuz ortasından itibaren üç haftada döviz altın mevduatlarını 15 milyar dolardan fazla artırdıktan sonra güçlü bir harekette bulunmadılar. Bankacılar lokallerin dövize yeni yönelimde bulunmamalarına dikkat çekiyorlar. Öte yandan yabancı yatırımcının Türkiye portföyünde artış trendi görülmüş değil. Yurtdışı yatırımcıların Hazine tahvili portföyünde TCMB’nin geçen ayki faiz kararının ardından görülen 479 milyon dolar artış tersine döndü. Verilere göre yurtdışı yerleşiklerin portföyü geçen hafta 350 milyon dolar azaldı. Yabancı yatırımcıların hisse ve DİBS piyasasındaki portföyü bu yıl 13.5 milyar dolar azaldı. Yabancıların bir ara %20-25 seviyesindeki bulunan DİBS payları %3’lere doğru geriledi. Türkiye’nin 5 yıllık kredi iflas takası primi (CDS) ise 500 baz puan civarında seyretmeyi sürdürdü. 570 baz puandan düşüşe geçtikten sonra jeopolitik tansiyon nedeniyle dalgalanan CDS bu sabah saat 0849’da 519/529 seviyesindeydi.
Füze Rusya’ya düştü etkisi BİST’te oldu!
Ukrayna'nın askeri bir yetkiliye dayandırdığı haberine göre Ukrayna Silahlı Kuvvetleri, Rusya topraklarındaki sınır bölgesinde ilk saldırısını ATACMS füzesiyle gerçekleştirdi. Haberin...