Borsada kara para aklama mı var?

Borsada batık bazı şirket hisseleri yüzde bin prim yapıyor.  Bu hisseleri kim neden manipüle ediyor? Kime satacaklar ve operasyonun arkasında kara para aklama mı var?
Soru şu: 5-6 ay önce fiyatı 1-2 lira olan hisse senedi yüzde bin prim yaptıktan sonra alır mısınız?
Ya da basit, hiç üretim yapmayan gözaltı pazarının hissesi 0.60 kuruştan 14-15 liraya yükseldikten sonra alır mısınız?
Peki, basit bir şekerleme fabrikasının hisse senedini Türkiye’nin en büyük sanayi kuruluşu TÜPRAŞ’ın fiyatından 4-5 kat fazla para verip alır mısınız?
Yanıtınızın kesinlikle hayır olduğuna eminim.
Borsayı bilip bilmemek önemli değil! Akıl var mantık var.
O halde İstanbul Borsası’nda bazı hisse senetleri neden yüzde bin prim yapıyor?
Bilanço olarak bitik olmasına rağmen günlerdir tavan tavan yükseliyor?
Spekülatör-manipülatör bu hisseyi keriz silkeleyip satmayı düşünüyor diyelim. Peki kaç lotunu kaç keriz bulacak da satacak?
Yüzde 100 yükselmiş hisse senedini bir yüzde 100 daha prim yapacak diye kandırabilir ama yüzde bin yükselen hisseyi alacak kaç keriz var şu ülkede veya dünyada?
Gelin görün ki, bu hisseler yükselmeye devam ediyor. Takasında 10 milyon adet hisse olan başta gözaltı pazarı hisseleri olmak üzere soluksuz yükseliyor. Seans başlıyor anında tavan!
Altın bulmuşçasına yüzde binden daha fazla prim yapmış hisseye bir önceki kapanışın yüzde 10 daha fazlasına alış geliyor.
Borsacı tabiri ile tahtayı kilitliyorlar.
Burada yine borsacıların tabiri ile bir operasyon var. Ancak bu operasyon sanıldığından da büyük bir operasyon olabilir.
Kara Para mı?
Tüm bu yanıt bulunamayan soruların arkasında kara para aklama operasyonu mu var?
Sadece şeytanın avukatlığını yapıp ne olabiliri düşünüyorum.
Aklıma şöyle bir oyun geliyor:
Batık bir şirket. Gözaltı pazarında artık adı sadece kâğıt üzerinde var ama borsaya kota. Birilerinin de aklaması gereken bir para var. Öyle varlık barışı ile filan izah edemeyeceğiniz bir para. Bu şirketi 1-2 milyon dolara alıyorsunuz. Mevcut hisseleri de borsada yüzde 20-30 yukarısından bir fiyata toplayıp, senede yüzde bin, iki bin hatta 3 bin prim yaptırıyorsunuz. 5-6 kurumdan her gün 100 bin lot alış emri yollayarak tavana kilitliyorsunuz. Böylece SPK’dan da kurtuluyorsunuz. Senedin fiyatı belirli yere geldiğinde şirketi borsa değeri üzerinden bir amca çıkıp satın alıyor. Hatta hisselerini de borsadan o fiyattan alıyor. Zaten takası toplu olan hissede yabancının birinin malı da alınmıyor.
Alın size tertemiz milyonlar.
Tabii ki bugün borsada bu iş mi yapılıyor demiyorum ama batık bir şirketin nasıl olurda değeri koskoca sanayi şirketlerinden fazla olur onu anlamaya çalışıyorum.
Bu yükseliş ve operasyonların perde arkasını görmeye bizim gücümüz yetmez. Bu işi araştıracak tek kurum mali suçları araştırma birimi olan MASAK’ dır.
Son olarak küçük yatırımcılara tavsiyem sakın olan bildiğiniz, tanınmış ve mali yapısı çok güçlü şirketlerin hisse senetlerinin dışında bulaşmayın. Her gün yükseliyor alayım bu trene bende bineyim demeyin. Çünkü bindiğiniz son durak olabilir.

Kaynak: Yeniçag gazetesi
 

Exit mobile version